Yabani Ebegümeci

Yabani Ebegümeci

Yabani Ebegümeci, doğada her alandan bulunan yer sarmaşığı tarzında yeşil yapraklı bitkidir. Çeşitli isimlerle de adlandırılan bu bitkinin eflatun ve mor renk tonlarında çiçeği vardır. Nadiren beyaz renkte çiçekleri de açabilir. Çiçekleri tek başına birden çok olarak dallarının üzerinde yoğunlaşabilir. Tohumlarının varlığı her yerde yetişmesi için yaygınlık gösteren senelik otsu bitkilerden olmasına olanak sağlar. Yağışın yoğun olduğu bölgelerde, dağ yamaçlarında, dere kenarlarında, göl çevrelerinde, tarlaların birçok verimli noktalarında daha çok meralarda, orman alanlarında ve yerleşim yerlerinin dışında kendiliğinden yetişen yabani bir bitki türüdür. Yabani ebegümeci, ilkbaharın başlangıcında çiçek açmaya başladığında süs bitkisi gibi hoş bir görünüm sağlar. Yaz mevsiminde çiçeklerini dökerek sadece yer sarmaşığı halinde yaprakları kalır. Ebegümeci ilk yetişmeye başladığında küçük sade açık yeşil tonlarında taç yapraklara sahip iken zamanla daha da büyüyerek yaprakları yırtık hale gelerek rengi koyu yeşil olur. İnsanlar tarafından pek bilinmediği için yabani ebegümeci bitkisini manavlarda bulmak zordur. Genellikle eski toprak olan insanların bildiği bu bitkinin sağlık açısından da oldukça faydaları vardır. İçerisindeki C vitamini ve kalsiyum, fosfor, protein bakımından zengin yapıya sahiptir. Anadolu'da bu bitkinin yemekleri de yapılmaktadır. Kır börekleri ve bu bitkisinin kavrulmasıyla çeşitli yemekler elde edilmektedir. Ayrıca yabani ebegümeci bitkisi doğal ortamda kurutularak muhafaza edildiğinde istenilen anda kullanıma hazırlanabilmektedir. Bu bitkinin kurutulmuş halini aktarlarda bulmak mümkündür.


Yabani ebegümeci bitkisinin faydaları

Sağlık bakımından son derece değerli olan bu bitki eski çağlarda tedavi amaçlı şifa kaynağı olarak kullanılmaktaydı. Yaraların iyileştirilmesinde, hastalıkların atlatılmasında oldukça önemli bitkiler arasındaydı. Günümüzde ise yabani ebegümeci bitkisi ve tohumları ilaç yapımında kullanılmaktadır. Modern tıpta ilaç olarak kullanılmasıyla boğaz ve bademcik iltihapları, göğüs yumuşatıcı, cilt nemlendiricisi, ateş düşürücü etkiye sahip gücüyle değerini ön planda tutulmuştur. Ayrıca, astım, bronşit, soğuk algınlığı, terleme yetersizliği, balgam söktürücü, nefes darlığı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, mide ve bağırsakları çalıştırma özellikleriyle kilo vermede yardımcı bir bitki grubunda olan yabani ebegümeci direk tüketiminde de her derde devadır.

Cilt sağlığına faydası: Yabani ebegümeci, cildin yenilenmesini sağlayarak nemlendirici etkisi gösterir. Ciltteki yaraları iyileştirir. Yaşlanma karşıtıdır. Cilt sağlığı için kullanımında bu bitkinin taze olarak ezilmiş haliyle veya haşlanıp lapa olarak ince bir tabaka halinde 20 dakika kullanımından sonra su ile temizlenmesi uygundur.

Saç sağlığı için faydası: Saç köklerinin temizlenmesini ve beslenmesini sağlayarak saçın sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Aynı zamanda saçta doğal parlaklık oluşturarak yumuşaklık sağlar. Kullanımı için haşlayıp süzülerek elde edilen suyu saça yarım saat olarak sürülüp bekletilerek uygulanması ardından durulanması gerekir.

Sindirim sistemine faydası: Mide sağlığını koruyarak gastrit hastalığına iyi gelir. Yemeklerin içerisinde, kaynatılarak bir miktar içilmesi veya direk taze yapraklarının kullanımı ile kabızlığı önleyerek sindirim sistemini kolaylaştırır.

Solunum yolu sistemi için faydası: Üst solunum yollarını açarak nefes alımını kolaylaştırarak bronşit rahatsızlığının iyileştirilmesine katkı sağlar. Bunun için bitkinin haşlanıp süzülerek belirli bir miktarda kullanılması gerekir.

Benzer Konular

Yabani Ebegümeci Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...