Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer bir ismi verruka'dır. Derinin yüzeyinde olan bu siğiller genelde iyi huylu denilebilir. Buna ufak tümör denilir. Siğil bedenin değişik yerlerinde kendini gösterebilir. Siğillerde oluşan bu virüs deri tabakasına etki ederek fazla derecede kratin yüklemektedir. Bu kratin yükleme yaparken hücrelerin üremesine neden olmaktadır. İlk başta siğillerin görünümü bir toplu iğnenin başının orantısındadır. Ancak siğilin geçen zamanlar içinde bezelye kadar olmaya başlamıştır. Tırnağın etrafına kadar saran siğiller fazla çatlama oluşturmaya başlar. Çatlamalar neticesinde başka bir enfeksiyona sebep verecek kadar ve iltihaplanma derecesine kadar gider.
Siğiller; derideki yüzeyde yada mukozaya giren Human Papillomavirüs HPV olarak kanıtlanmış bu virüse ait enfeksiyondur. Siğillerin olduğu yerde, bazı kısımlarda boyutuna ve şekline göre değişiklik göstererek ciltle aynı rengini alarak kabartılı ve nasırlı gibi sert görünürler.
Kurbağa ellemek siğile neden olur mu?
Halk arasında böyle bir inanış olmasıyla beraber ancak bu zamana kadar bilimsel olarak kanıtlanamamıştır.
Siğiller 4 ana bölümden oluşmaktadır;
Yaygın siğiller-Verruca Vulgaris, Ellerde, parmaklarda ve tırnak etrafında bulunan bu siğillere sık rastlanır. Derinin tamamını bozarak oluşan durumlar içerisinde, tırnak yeme, tırnak yolma, vb. daha kolay oluşmasına sebebiyet verir. Çocuklarda bu gibi durumlar gözlemlenmektedir.
Ayak tabanı siğilleri-Plantar Warts, Bir yada birden fazla şeklinde görülür. Diğer siğillere göre derinin içinde çöküntü halindedir. Ağrıya da neden olabiliyor. Beden ağırlığının basıncına göre bu nedenle büyürler. Üstünde kanama noktalarını belirterek kırmızımsı ve siyahımsı olabiliyor. Ağrının, siğilin büyüklüğü ve nedenli derinliğine bakarak değişir.
Düz siğiller-Flat Warts, Nitekim ufak, yumuşak olup, deri yüzeyleri düz olarak görülür. Sayılarını saymakla bitmez. Bedenin her kısımlarında görülebileceği gibi, yoğun olarak yüz bölümünde ve saçlarda oluşabiliyor. Şekilleri düz olduğundan gözle görülmeyebilir.
Etek siğilleri-Flat Warts, Yetişkinlerde fazla oranla görülen ve yaşamı oldukça etki eden siğillerdir. Genital bölgenin dış kısımlarında gözlemlenmektedir. Birden fazla eşli ve sağlık önlemi alınmadan cinsel yolla etkilenerek bu gibi durumlara rastlanır. Bunun bayanlarda servixi yani rahim ağzı, nedenlerle uzun süreçli tedavi gerektiren ve kansere kadar yol açan sebeplerdir.
Siğilin bulaşması nasıl olur?
Siğil mikrobu deri özelliğini bozarak o bölgeden sızarak deriye nüfus eder, misal bir çatlaklık, sıyrılmadan dolayı mikrop vücuda sızıntı yapar yada tırnak kenar kısmından deriyi kemirip veya tırnak koparan çocuklarda daha sık oluşmaktadır. Ortak kullanılmış terlik sebebi, ayakkabıdan, havlu ve kişiye ait özel eşya, havuz, duş, hamam, kaplıca, tuvalet gibi sebeplerden hijyene önem verilmediği zaman kuaför, ağda salonları bulaşmasına neden olmaktadır.
Siğil neden tekrarlar?
Eski zamanda oluşmuş siğili iyileştikten az bir süre sonra tekrar bir tane kendini yenileyebilmektedir. Bu durumun eskiden oluşmuş siğile tedavi olmadan önce siğilin kenarlarına virüsün yayılmış olmasıdır. Bu yavrulamış siğil ana siğilin etrafında gelişir. Ancak, yavru siğilin engellenmesi ana siğilin erken tedavi ile uygulanan yöntemdir. Erken tedavi yapılırsa bu virüs az yayılması olarak gözlemlenir.
Siğil nasıl tedavi edilir?
Tedavi edilirken direk virüsü yok etme yöntemi olamadığı için bu duran siğiller yok edilse yine yenilenir. Hastalarda bağışıklık sistemindeki yinelemesi önemini taşır. Genital siğil tedavi sürecinde fazla dirençli olmaktadır. Siğil tedavisi için tanı koyulan hastaların yaşı, siğillerin dağılımı, yerleştiği bölge ve zamanı, hastada siğiller, genel anlamda sağlına zarar vermeden kozmetik ürünlerinin rahatsız etmesi, bulaşıcılığı, bazen de ağrılı nedeniyle tedavisi yapılmalıdır. Tedavinin temek öğesi olarak kimyasal maddelerinin derinin dışarıdan tatbikiyle uygulayarak olmasıdır. Hastanın da tedaviye evinde siğiller iyileşene kadar zamanki, 1-3 ay gibi zaman içinde uygulanır. Yalnız tüm siğil grupları bu tedaviye yanıt vermeyebilir.
Başka bir uygulama ise, ilk hedef siğil dokusuna sıcak yada soğuk yolu ile tahribe yol açacak tedavisidir. Bunun sıcak tedavisi, sıcak yada yakma, tıp dilinde elektrokoterizasyon uygulaması ile deriyi uyuşturmaktır. Daha sonra içine elektrik akımı vererek bir metal siğilin üstüne değerek siğil yok olur, bunu yaptıktan sonra kalan yarayı temiz tutarak ve pansumanlarına devam ederek iyileştirilmesidir.
Diğer uygulanan yöntem ise, Kriyoterapi olarak dondurma yada kar tedavisiyle siğilin 196 dereceli sıvı azot gazı ile dondurulmasıdır. Daha sonra dokunun yara kabuğu gibi kabuk atarak dökülmesini sağlar. Tedavi sürecinin 15 günlük arayla 4-5 defa yenilenmektedir. Bu tedavi yöntemi çocuklarda da uygulanır. Direnç gösteren siğil hastalığı tedavide bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ilaç uygulamasına da gerek duyulur.
Siğil dua ile tedavi edilebilir mi?
Peygamberimizin elini toprağa vurarak okuduğu siğil duası;
Okunuşu; "Em ebremu emren fe mumbrimun."
Yüzde ve elde bulunan siğiller için kenarları kalemle işaretlenerek 3-5 ve 7-40 defa bu ayet okunursa Allah şifa verir.
Doğal bitkili siğil tedavisi yöntemleri;
Limon kabuklarını incecik doğrayın ve elma sirkesini hemen üstünde olacak kadar koyun, 10 gün boyunca balkonda yani serin bir ortamda karışımı bekletin. 10 günün sonunda içine limon yağından ilave ederek günde 3-4 defa siğil olan bölgeye sürün.
Siğili geçiren yöntem;
Lahana yaprağı çok sert ise kısa süre haşlayarak yumuşatma sağlanır. Yumuşayan lahana yaprağını içine antiseptik özelliği olan sarımsağı koyun ve siğil olan bölgede 3 saat kadar bekletin. Bunu siğiliniz geçinceye her gün uygulayabilirsiniz.