Patlıcanlı Gözleme

Patlıcanlı Gözleme

Patlıcanlı gözleme; Gözleme bir çoğumuzun severek tükettiği bir hamur işidir. Hafta içi yoğun koşuşturmadan ne yapmaya nede yemeye pek fırsat bulamadığımız hafta sonunu özellikle de pazar günlerini iple çekip ailecek bir kahvaltı masasında çeşit çeşit gözlemeler hazırlayıp yemek bir çoğumuzda düzenli bir adet haline gelmiştir. Ben kendimden ve çocuklarımla eşimden biliyorum. Herkeste olduğu gibi bizim evde de herkesin sevdiği bir gözleme çeşitti vardır. Örneğin peynirli, patatesli, ıspanaklı, pırasalı ve patlıcanlı gözleme gibi. Bir çoğumuz patlıcanlı gözleme mi olur diyebilirsiniz. Ama emin olun oluyor hatta çok ama çok lezzetli bir gözleme oluyor. Ayrıca hamur yoğuramam veya açamam diyorsanız hazır yufka kullanarak ta patlıcanlı gözleme hazırlayabilirsiniz. Ben evde hamur yoğurup de şeklinde gözlemeler yapmayı tercih edenlerdenim. Birde müstakil evlerde oturuyorsanız ve bahçeniz varsa ocak kurup sacın üzerinde gözleme yapmanın hem tadına hemde lezzetine doyum olmaz. Bizler apartman dairelerinde ocak kurup  sacda pişiremeyiz bu nedenle evde yanmaz tavalarda veya tüplü saçlarda yapmayı tercih edebiliriz. Şimdi ben sizlerle patlıcanlı gözlemenin en lezzetli haliyle tarifini paylaşıyorum. Dilerseniz sizlerde tarife uyarak hazırlayıp sevdiklerinize sunabilirsiniz. 


Patlıcanlı gözleme için gerekli malzemeler;
  • Yarım kilo un,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 çay kaşığı tek atımlık maya,
  • 1 su bardağı süt,
  • Yeterince su,
Patlıcanlı harcı için;
  • 3 adet patlıcan,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1 adet sivri biber,
  • 2 adet domates,
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • 1 tatlı kaşığı karabiber,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 1 çay kaşığı kimyon,
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ,
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
Hazırlanışı; Patlıcanlı gözleme hamuru için derin bir kaseye unu koyup ortasına çukur açıyoruz. Tuz maya ve sütü ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Süt yumuşak olması için gerekli fakat yeterli olmayacaktır bu aşamada yavaş yavaş su ilave edip hamuru yoğuruyoruz. İyice yoğurup toparladığımız hamuru dinlenmesi için bir kenara alıyoruz. Hamur dinlenirken biz bir yandan patlıcanlı harcı hazırlıyoruz. 

Patlıcanlı harç için ilk olarak patlıcanları ince çizgiler şeklinde soyup küçük küpler şeklinde doğruyoruz ve tuzla ovalayıp suda bekletiyoruz. Daha sonra kuru soğanı ve zeytinyağı bir tavaya koyup kavuruyoruz ve içerisine ince kıydığımız sivri biberleri ekliyoruz. Ardından biber salçası, kimyon, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra patlıcanları tuzlu sudan alıp duru suda iyice yıkadıktan sonra avucumuzun içerisinde suyunu sıkarak tavaya ekliyoruz. Patlıcanlı harcı iyice karıştırıp, tuzunu ve doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Bir iki defa karıştırıp tavanın ağzını kapatıyoruz. Yaklaşık beş dakika kavrulan patlıcanlı harcı ocaktan indirip bir kenarda soğutuyoruz. Bu arada biz hamuru açmaya başlayalım,

Yoğurduğumuz hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar alıp beze yapıyoruz. Tüm hamuru beze yaptıktan sonra un ve oklava yardımıyla Servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız hamurun bir kenarına patlıcanlı harçtan bir miktar koyup yayıyoruz. Hamurun boş olan kısmını üstüne kapatıp de şeklinde bir gözleme elde ediyoruz. Hazırladığımız böreği iyice ısıttığımız yanmaz tavaya koyuyoruz. Bir yüzü pişen gözlemenin diğer tarafını çeviriyoruz. Her iki yönü de eşit şekilde pişen patlıcanlı gözlemeyi havlu kağıt serdiğimiz servis tabağına alıyoruz. Dilerseniz bu aşamada tereyağı sürebilirsiniz. Ardından diğer gözlemeleri de aynı şekilde hazırlayıp pişiriyoruz. Tüm malzemeler bitince patlıcanlı gözlemeyi sıcak olarak servis yapabiliriz. Afiyet olsun. 

Benzer Konular

Patlıcanlı Gözleme Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...