Patlıcanlı Arnavut Böreği

Patlıcanlı Arnavut Böreği

Patlıcanlı arnavut böreği, pek çoğumuzun severek yediği böreklerden biridir. Yazın patlıcanların tam mevsiminde olduğunda, lezzeti yerinde olduğunda, bu tarifi yapmanızı tavsiye ederiz. Böreğin yapılışı sandığınız kadarda zor değil. Yaz kış farklı iç malzemelerle harikalar yaratabilirsiniz. Pırasalı, ıspanaklı arnavut böreğini kışın tercih edebilir, patatesli, patlıcanlı arnavut böreğini yazın yapabilirsiniz. İç harcını dilediğiniz gibi zenginleştirebilirsiniz. Böreği patlıcanlı olarak yapacaksanız, içinde soğan ve kıymayı koymalısınız. Gerçekten çok lezzetli olacak. Böreğin hamurunu hazırlamakta hiç zorlanmayacaksınız. Elde açma börek olmasına rağmen, yapımı oldukça kolay oluyor.


Patlıcanlı arnavut böreği için gereken malzemeler
  • 7-8 su bardağı elenmiş un
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Yeterince tuz ve ılık su
  • Bezelere sürmek için zeytinyağı ya da sıvı yağ
  • Böreğin üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Patlıcanlı harç malzemeleri
  • 4 adet kemer patlıcan
  • 2 adet kuru soğan
  • 150 gram kıyma
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yeteri kadar karabiber ve tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Yarım su bardağı su
Patlıcanlı arnavut böreği yapımı

Böreğin ilk önce hamurunu yoğurmaya başlayalım. Hamur yoğurma kabına elenmiş unu, zeytinyağını ve tuzu koyarak karıştırın. Buna suyu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olacak. Daha sonra hamurun üzerini örterek 20-25 dakika kadar dinlendirin. Hamurun dinlenmesi sırasında sizde patlıcanlı harcı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Patlıcanları alacalı soyarak biraz tuzlu suda bekletin ve acısı gitsin. Daha sonra bunları mümkün olduğu kadar küçük küpler halinde doğrayın. Hafifçe tuzlayarak bekletin. Tavada doğranmış kuru soğanları kavurmaya başlayın. İçine kıymayı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Buna patlıcanları da koyarak pişirin. Harcın karabiberini, tuzunu ve kırmızı pul biberini de atarak malzemeleri tamamlayın. En son yarım bardak suyu koyarak ocağı kapatın. İç harcına su koymamızın nedeni böreğin dışı çıtır, içi yumuşak olması içindir.

Artık dinlenmiş hamuru bezelere ayırabiliriz. Yaklaşık 15 beze çıkacak hamurun her birini pasta tabağı ölçüsünde merdaneyle açın. Bezelerinizi her zaman tek sayı olarak ayarlayın. Çünkü arnavut böreğinin üst katına her zaman bir fazla yufka koymanız gerekir. Börek pişerken üstü hava almadığından daha çok kabarır. Fırınınız dar olursa, üstüne bile temas edebilir. Ancak börek fazla pişerse üzerinin yanmasına engel olmak için bıçakla bazı yerlerine delik açmak iyi olur. Böyle böreğiniz de yanmamış olur.

Bezeleri açtığınızda üzerlerine zeytinyağı sürün. Bunları sekizli ve yedili şekilde üst üste koyun. Bunları 15 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra önce yedi tane olan yufkayı açın. Bunu dibini yağlamış olduğunuz tepsiye yerleştirin. Yufkanın kenar kısımlarını elinizle yükseltin. Üzerine soğumuş olan patlıcanlı harcı döşeyin. Şimdi sekiz adet olan bezeyi açabilirsiniz. Bunu da tepsinin üzerine yerleştirin. Yine kenarlarını kıvırarak kapatın. Patlıcanlı arnavut böreği üzerine karıştırdığınız yağ ve yoğurdu sürün. Böreği piştiğinde rahat dilimleyebilmek için üzerine bıçakla kesikler atın.

200 derede ısıttığınız fırına böreği pişirmek için koyabilirsiniz. Üzeri kızardığında böreği fırından çıkardığınız zaman yarım su bardağı suyu serpiştirerek dökün. Üstünü bir bezle kapatarak böreği yarım saat dinlendirerek servis edebilirsiniz. Gördüğünüz gibi patlıcanlı arnavut böreği elde açma olmasına rağmen oldukça pratik şekilde yapılıyor. Kahvaltılarda, çay saatlerinde zorlanmadan yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Benzer Konular

Patlıcanlı Arnavut Böreği Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...