Goji Berry Üretimi

Goji Berry Üretimi

Goji Berry Üretimi, Goji berry diğer adı kurt üzümü kuşburnuna benzeyen kırmızı tanecikli meyvesi olan Türkiye’de yetiştirilen bir Asya bitkisidir. Goji berry binlerce yıldır Çin’de sağlık amaçlı kullanılmakta ve Dünyanın her bölgesinde chinese wolfberry olarak tanınmaktadır. Goji berry bitkisinin boyu 1-3 metreye kadar ulaşabilen ve kış aylarında yaprak döken odunsu çok yıllık bir bitkidir.

Goji Berry Üretimi, Goji berry çok hızlı büyüyen ve çabuk meyve veren bir bitkidir. Goji berry bitkisinin 2 türlü üretimi yapılır. Birincisi tohum ile üretilir, ikincisi ise çelikleme yöntemi ile yapılmakta fakat çoğunlukla tohum ile üretimi tercih edilmektedir. Goji berry bitkisinin üretimi oldukça kolaydır. Bu bitki toprağın her türünde büyütülebilir, orta kuvvetli toprak, hafif kumlu toprak, ağır killi toprak gibi her tür toprakta yetişir ve çiçek açmaya yönelir.

Goji Berry Tohumu Ekimi: Goji berry üretimi yapmak için ekilecek tohumları ekimden bir gün öncesi bir su dolu bardağın içine kurutulmuş goji berry meyveleri konulur ve bekletilir. Meyveler ertesi gün yumuşamış olarak alınır ve önceden hazırlanmış toprak üzerine tek, tek bırakılır ve üzeri tekrar toprak ile örtülür ardında sprey sulamayla sabah akşam sulama yapılır. Goji berry ekilen toprağın kurumaması ve toprağın devamlı nemli kalması için tohum ekilen kabın üzeri şeffaf bir örtü ile kapatılır. Tohum ekilen Kab güneş gören bir yere bırakılarak çimlenmesi beklenir. Goji berry fideleri yeteri kadar büyüdüğü zaman  ekilecek alan veya saksılarda hazırlanmış olan en az 60-70 cm derinlikte acılan çukurlara dikimi yapılır ve aynı toprak ile çukurlar doldurulur toprak gevşetme işlemi yapılır. 

Bahçelerde dikimi yapılacak goji berry fidelerinin dikim aralığı 2 ile 3 metre olmalıdır. Goji berry fidelerinin dikildiği toprak humuslu ise yaz aylarında 10 lt, kara toprak ise 5 lt su verilmelidir. Goji berry fidesini saksıda yetiştirmek istenirse büyük, geniş ve derin bir saksı içerisine dikimi yapılmalı ve devamlı güneş alan bölgeye konmalıdır, mümkünse balkon gibi dış mekanda devamlı güneş alacak yere konmalıdır. Saksılarda üretimi yapılan goji berry bitkisine su verimini sabahın erken saatinde yapmak daha uygun olmaktadır.

Goji Berry Bitkisinin Budanması: Goji berry bitkisi 2 yaşına geldiğinde meyveleri toplandıktan sonra budaması yapılır. Ana gövdeye dokunmadan 3-4 dal bırakılır ve diğer dallar budaması yapılır. Bitki boyu 60 cm ulaştığında ana gövde tepesi kesilerek yan dalların gelişmesine yardımcı olunur. Budama işleme her yıl yapılmalıdır. Goji berry bitkisi yaza doğru eflatun, mor ve mavimsi tonlarda çiçek açmaya başlar. Meyveleri büyürken çiçeklenmesi ve yeni meyve oluşması kışa kadar devam eder. 

Goji Berry Meyvesi Toplanması: Goji berry meyveleri yaz veya sonbaharda yeterli olgunluğa geldiğinde toplanır. Toplanan meyveler göreneksel olan bambu hasırların üzerine serilir ve %50 güneş alan bölgede kurutulur. Meyvelerin kararmaması için kurutma döneminde el sürülmemelidir. Nedeni ise goji berry meyveleri kurutulurken çok dikkatli olmak gerekiyor el değdiğinde meyveler istenmeyen siyah bir görünüme neden olacaktır.


Benzer Konular

Goji Berry Üretimi Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...