Chia Tohumu

Chia Tohumu

Chia tohumu, yüksek miktarda lif ve protein içeriğiyle özellikle zayıflamayı isteyenler için ideal bir üründür. Geçmişinde Güney Amerika yerlilerinin genç görünümünü ve sağlıklı beslenmesini, dinç olmasını sağlayan Chia tohumu, günümüzde alternatif tıbba merak salanların gündeminden düşmüyor. İçeriğinde % 20 oranında protein bulunan, % 34 kadarı yağ olan, % 25 kadarda diyet lif içeren Chia tohumunda % 25 oranındaki yağ asitlerinin önemli bir bölümü omega 3 yağ asitlerinden oluşur.


Chia tohumu glutensiz bir besindir: Bu nedenle Çölyak hastalarının beslenmesi içinde tavsiye edilir. Chia tohumunu bir bardak suya bir yemek kaşığı kadar koyarsanız, 25-30 dakika beklediğinde jelatine benzer bir forma kavuşur. Bunun sebebi içerdiği çözünür liflerden kaynaklanır.  Sindirim sırasında da Chia tohumunun midede bu hale dönüştüğü araştırmalarla belirlenmiştir. Bu şekilde oluşan jel kıvamlı Chia tohumu karbonhidratlar ve bunların parçalanmasını sağlayan enzimlerin arasında bariyer vazifesi görüyor. Böylece karbonhidratların daha yavaş şekilde şekere dönüşmesi sağlanıyor. Hem kan şekeri kontrol altına alınmış oluyor, hem de tok kalma süresi uzamış oluyor.

Chia tohumu faydaları

Zayıflamak için Chia tohumu: Tok tutucu özelliğiyle, protein gereksinimini karşılamasıyla Chia tohumu zayıflamak için ideal besinlerden biri haline gelmiştir. Ayrıca içeriğiyle zayıflama diyetlerinde et ve balık ürünlerinin yerine tüketilebilir. İçeriğindeki yağ oranı yüksek olmasına rağmen, bunun çoğunluğu faydalı Omega 3 yağ asitlerinden oluşur. Doymamış yağ asitleri vücutta yağda çözünen vitaminler olan A, D, K, E vitaminlerinin emilmesine destek olur. Normalde Omega 3 yağ asidi bulunan balık türlerinde, et ürünlerinde aynı zamanda kolesterol de bulunur. Chia tohumu ise hem Omega 3 kaynağıdır, hem de kolesterol içermez. Bu nedenle Chia tohumu tüketimi avantajlıdır. Araştırmalarda bir hafta süreyle her gün 25 gram Chia tohumu tüketmenin, vücudun ihtiyacı olan Omega 3 yağ asitlerinin artmasını sağladığı tespit edilmiştir. Zayıflamak için Chia tohumunu yarım saat boyunca suda bekleterek kahvaltının ardından içebilirsiniz. Tadı sizi pek rahatsız etmez. Öyle belirgin bir lezzeti yoktur. İsterseniz yoğurt, süt, meyve suyu gibi besinlere ilave ederek tüketebilirsiniz. Günlük olarak 1-2 yemek kaşığı tüketmeniz önerilir. 28 gramında yaklaşık 11 gram diyet lifi bulunur. Bu miktar önerilen tüketimin yaklaşık üçte birine eşittir. Yani 1-2 yemek kaşığı Chia tohumu tükettiğinizde 33 gram kadar diyet lifi alırsınız. 

Kemik ve diş sağlığı için Chia tohumu: Tüketilen bir avuç kadar Chia tohumu içinden vücudun ihtiyacı olan kalsiyumun yaklaşık % 18 oranını alabilirsiniz. Özellikle osteoporozdan yani kemik erimesinden korunmak için, diş ve kemik sağlığı için kalsiyum alımına dikkat edilmelidir. Chia tohumu bu açıdan iyi bir alternatiftir. Protein içeriğiyle vejetaryen beslenenler içinde tavsiye edilir. 28 gram Chia tohumunda 4,4 gram protein bulunur. Bu miktarın tüketilmesi bile günlük ihtiyaç duyulan proteinin % 10 kadarını karşılar.

Chia tohumu oval yapıda yaklaşık 1 mm çapında olur. Bu tohumların uzun yıllar saklanması da mümkündür. Geçmişte ilk defa Chia tohumunu tüketenler Azteklerdir. Anavatanı Meksika ve Guatemala olan bu tohumlar, nanegillerden olan çiçekli bir bitkide oluşuyor. Suyla ve diğer sıvılarla karıştırılarak ya da ham olarak tüketilebiliyor. Bilinen enerji içeceklerinin verdiği enerji miktarını Chia tohumları da verir. Bu yüzden sporla uğraşan kişilere önerilen bir besin maddesidir.

Benzer Konular

Chia Tohumu Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...