Chia Tohumu Faydaları

Chia Tohumu Faydaları

Chia tohumu faydaları, son zamanlarda herkesin dikkatini çekmeye başlamıştır. Sağıklı beslenmenin önemi anlaşıldıkça insanlar doğanın nimetlerinden daha fazla yararlanmayı araştırmaya başlamıştır. Bu yüzden Chia tohumu faydaları ve besin değerleri açısından değerli bir bitki haline gelmiştir. Nane ailesinden olan Salvia Hidpanica denilen çiçekli bir bitkiden elde edilen Chia tohumları özellikle zayıflamada çok etkilidir. Gluten içermemesi, çözünen lif oranı yüksek olması, aminoasit içermesi, kaliteli bir protein kaynağı olması bu küçük tohumların değerini arttırmaktadır. Tarihte Aztek ve Mayalarla birlikte kullanılmaya başlanan Chia tohumu, enerji vermesiyle, metabolizmayı hızlandırıcı etki yapmasıyla, bağışıklık sistemini güçlendirmesi sayesinde genel sağlığımıza önemli faydalar sağlamaktadır. Bu eski uygarlıklarda vücut dayanıklılığının sırrı olarak görülmüş, enerji kaynağı olarak kabul edilmiştir. Chia tohumu sade olarak tüketilebileceği gibi, su, süt gibi sıvılarla birlikte, salatalarda, yumurtalı yiyeceklerde, pudinglerde rahatlıkla kullanılabilir.


Chia tohumu faydaları

Günümüzde ülkemizde de rahatlıkla bulabileceğiniz Chia tohumunun çeşitli faydaları vardır. Aktarlardan, büyük marketlerden alacağınız tohumlarının içeriğini öğrenince mutlaka beslenme diyetinize alacaksınız.

28 gram Chia tohumu 5 gram Omega 3 içermektedir. Beyin sağlığı açısından Omega 3 önemli bir yağ asididir. Aynı zamanda osteoporozu önlemede önemli bir besin maddesidir.

Mineral içeriği zengin bir besin olan Chia tohumu, günlük ihtiyaçlarınızın önemli bir kısmını karşılar. Günlük magnezyum ihtiyacının yaklaşık % 24 kadarını, kalsiyum ihtiyacının % 18 kadarını, manganez ihtiyacının yarısını, fosfor ihtiyacının da % 35 kadarını bu tohumlardan karşılayabilirsiniz.

Chia tohumu tüketenler ihtiyaçları olan enerjiyi bundan karşılayabilir. Bu sayede yorgunluk hissi duymazlar ve eklem ağrılarından korunurlar.

Vejetaryen olan yani et yemeyen kişiler ya da eti az tüketen kişiler Chia tohumu tüketebilir. Çünkü tohumlar oldukça zengin ve kaliteli bir protein kaynağıdır.

Bünyesinde omega yağ asitlerini, lifleri, proteini, antioksidan maddeleri, amino asitleri barındıran Chia tohumu, sindirimde kalın bağırsağı temizleme etkisi gösterir. Bir anlamda vücudunuzda detoks etkisi yaratır. Chia tohumu faydaları arasında bulunan bu etki oldukça önemlidir.

Chia tohumu hindi etinin içinde bulunan triptofan adındaki amino asidi de içerir. Bu sayede hızla doymaya  yardımcı olur. Daha rahat uyumaya, daha iyi olduğunuzu hissetmenize destek olur.

Fazla kilolarından yakınan kişilerde Chia tohumu tüketebilir. Bu tohumları yediğinizde midede şişkinlik yaptığından, kendinizi tok hissedersiniz. Bu sayede daha kolay kilo verebilirsiniz.

Chia tohumu gluten içermeyen bir besindir. Dolayısıyla çölyak hastaları bunu rahatlıkla tüketebilir. Chia tohumunu bir öğütücüde öğütüp un gibi toz haline getirebilirsiniz. Bununla harika yiyecekler yapabilirsiniz. Üstelik kalite bir proteinde almış olursunuz. Toz halindeki bir yemek kaşığı Chia tohumunun içine üç yemek kaşığı su ilave ederek, kısa bir süre bekletin. Bunu yumurta kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz.

Benzer Konular

Chia Tohumu Faydaları Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde SiÄŸil

Elde SiÄŸil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...