YeÅŸil Balgam

YeÅŸil Balgam

Yeşil Balgam, Her kişi hayatında bir kez olsun balgam ile karşılaşmıştır. Aslında balgamın çıkarılması iyidir. Oysa balgam çıkarılmadığı zaman içeride tıkanıklara yol açabiliyor. Bu durumun çıkan balgamın rengi, miktarı ve sıklığı önemlidir. Balgam solunum yollarından atılan sümüksü ve yapışkan özelliği olan bir vücut salgısıdır. Tüm vücut salgıları gibi balgamın sıklığı ve rengi de bazı hastalıkların teşhisinde yardımcı olan bir sıvıdır. Şayet balgamın rengi gün geçtikçe farlılık gösteriyorsa, yeşil balgam sıvısı solunum sistemlerinin iltihaplanması sonucunda oluşan yeşil balgamdır. Bu yeşil rengi olmasının nedeni ise bakterilerdeki bir pigmentin meydana gelmesidir. Özellikle akciğer apsesi, bronşit, zatürre gibi hastalıkları olan kişilerde yeşil balgama rastlanır. Bu bağlamda astım hastalarında da yeşil balgam görülebilir. Bu hastalıktan ötürü balgamın içinde bulunan hücreden de kaynaklanabilir. Bu hastalara  antibiyotik tedavisinin uygulanması tavsiye edilmez. Çünkü yeşil balgam enfeksiyon eklenmiş bir balgamlı öksürüklerde balgam sıklığında da artış görülür. Şayet öksürük ile seyreden balgamın rengi koyulaşarak kahverengi bir hal alıyorsa zatürre veya bronşit rahatsızlığı olan bir durumun neticesidir.

Balgam İçindeki Maddeler; Sümüksü balgam yapışkan, cam gibi saydam, tükürük hokkasının dibine yapışan bir balgam türüdür. Bronşitin ve bazen tüberkülozun başlangıcında görülür. İrinli balgam; Köpüksüz ve irinden ibaret bir balgamdır. Solunum yolları ile alakalı irinli bir hastalığında görülür. Sümüksü ve irinli balgam; En çok görülen bir balgamdır. Kronik bronşitte ve tüberkülozda görülür. Seroz balgam; Sulu köpüklü ve çoğunlukla hafif kırmızı bir balgam türüdür. Akciğer ödeminde görülür. Kanlı balgam; Kanın fazla bulunduğu bir balgamdır. Solunum yolları damarlarının bronş ve akciğer damarlarında çeşitli aşınmaları sonucunda kanın balgama karışması halinde oluşur. Tüberkülozun ilerlemiş devrelerinde gelen kan hem çoktur, hem de uzun sürer. Fibrinli balgam; Cam gibi saydam bir şekilde yapışkana benzer. Kabın dibine yapışan bir balgam türüdür. Çoğunlukla pnömonide de görülür.

Yeşil Balgam Tedavisi; Balgamın rengine göre tedavisi açısından çıkarılan yeşil balgam için hastalara ekspektoran denilen balgam söktürücü tedavisi uygulanır. Balgamın köpüklü ve beyaz olması gibi durumlarda balgam rahat çıkarılıyorsa, hastaya gün aşırı bol su içmesi önerilir. Buna benzer grip hastalığı ile alakalı balgam çıkarılması halinde bol su içilmesi ve ıhlamur gibi bitkisel çaylar alınmalıdır. Bu önlemler doğrultusunda balgamın çıkarılması için etkili olmasıdır. Bu yüzden sıvı içecekler balgam söktürmek için en iyi tedavi yöntemidir. Fakat balgamda kan olursa, hastalara bazı tetkikler ile uygulanacak tedavi buna göre yapılır. Bunun nedeni kronik bronşit hastalığı için hastada buna bağlı olarak nefes darlığı etkisini de gösterir. Bunun için de hastaya antibiyotik tedavisi uygulanarak, balgam söktürücü ilaçlar verilir. Bu tedavinin amacı ise en önemli göstergesi olan balgamın rengidir.

Balgamın Vücudumuzda Görevleri; Mafsalları rutubetlendirip besler. Çok hareketli organlarda, yoğun hareketler ile meydana gelen kuruluğu giderir. Vücudun kan oranı düştüğü zaman, kana dönüşür ve vücudu besler. Hülasa balgam, olgunlaşmamış kan anlamını taşır. Normal balgam, kana dönüşecek vaziyettedir. Normal olmayanı ise tuzludur. Dışa atılan balgam bir hastalık sonucu olarak meydana geldiği için mümkün olduğu kadar gizlemek gerekir.

Benzer Konular

Yeşil Balgam Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde SiÄŸil

Elde SiÄŸil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...