Tiroid Nodül

Tiroid Nodül

Tiroid nodül: Boynun ön bölümünün alt kısmında bulunan tiroid bezinde ortaya çıkan yumrular tiroid nodül olarak adlandırılır. Tiroid dokusunun içerisinde anormal bir şekilde büyüme ile ortaya çıkan tiroid nodülünün büyük bir çoğunluğu iyi huyludur. Oldukça yaygın görülen tiroid nodülün yok denecek kadar az kısmı kötü huylu olabilir ve kanserle sonuçlanabilir.  Tiroid nodül bazı durumlarda ise, bağımsız olarak ortaya çıkar ve vücudun tiroid hormonu ihtiyacından bağımsız olarak kendiliğinden hormon üreterek zehirli guatra neden olabilir. Bazı tiroid nodül ise soğuk nodül  olarak adlandırılır ve bu hormon üretmeyen nodüllerin kanser olma olasılığı daha fazladır. Tiroid nodül fazla bir belirti vermediği için dışarıdan görülemeyebilir. Ancak muayene esnasında boyun bölgesinde fark edilebilir. Fark edilemeyen tiroid nodül ise zaman içerisinde büyüyerek ceviz büyüklüğüne kadar ulaşabilir. Bazı tiroid nodüller ise aniden gelişerek kişiyi bir günde bile oldukça rahatsız edecek boyuta gelebilir.


Tiroid nodüle yol açan etkenler, 

Tiroid bezinde ortaya çıkan içi sıvı dolu yumrular daha çok kadınlarda ortaya çıkar. Bunun nedeni ise hormon faktörleridir. Virüs yada bakterilerden kaynaklanan tiroid bezi iltihabı ve guatr da tiroid nodüle yol açabilir. Aynı zamanda tiroid hormonu üretilmesine yardımcı olan hipofiz bezinin bazı nedenlerle zarar gördüğü durumlarda bu görevini yerine getiremez ve hipofiz bezinde ortaya çıkan sorunlar hipotiroidi ve tiroid nodüle zemin hazırlayabilir. Bununla beraber aile bireylerinde kanserli tiroid nodülü olan kişiler ya da ailede herhangi bir hormon sorunu olanlar, yaşın ilerlemesi ile troid yükseleceği için yaşlılık durumu, tiroid kistleri de troid nodüle neden olabilir. Bunların yanı sıra iyot eksikliği, radyoaktif maddelere maruz kalma ve vücutta bulunan savunma hücrelerinin sağlıklı olan tiroid bezi hücrelerine saldırması durumunda ortaya çıkan haşimato hastalığı gibi durumlar da tiroid nodüle yol açan etkenler arasında sayılabilir.

Troid nodül belirtileri, 

Genellikle gittiği belirti vermeden ilerleyen tiroid nodülü bazı durumlarda boğaz kaşıntısı, yutkunmada güçlük, sesin kısılması, ses çatallaşması ya da nodül içinde kanamanın olduğu durumlarda ağrı gibi belirtiler verebilir. Bazı hastalarda ise sinirlilik, aşırı kilo alma ya da kilo kaybı, terleme ya da üşüme çabuk yorulma ve çarpılma gibi durumlar görülebilir. Ancak tiroid nodülü genellikle fazla yakınmalara neden olmadığı için gözden kaçan bir durumdur. Tiroid hormonu üreten özelliğe sahip olan tiroid nodülü olan kişilerde ise kas seğirmesi, ruh halinde değişiklik, anksiyete, terleme, nemli cilt, hareketlilik hali ve uykuya dalma sorunu gibi tiroid hormonu fazlalığında ortaya çıkacak olan belirtiler görülebilir.

Tiroid nodül tedavisi, 

Tiroid nodül çoğunlukla sağlık açısından zararsız olarak kabul edilebilir. Fakat bu nodüllerin aşırı hormon üretip üretmediği ve kanser hücresi taşıyıp taşımadığının araştırılması için öncelikle biyopsi yapılır ve tiroid nödül tedavisi biyopsi sonucuna göre yapılır. Bazı nodüller tedavi edilmeden yalnızca doktor kontrolünde izlenebilir. Bazı tiroid nodüllerinde ise nodülünün durumuna bağlı olarak bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Aşırı durumda aktif olan ve hipertiroidi ortaya çıkmasına yol açan tiroid nodülünde genellikle radyoaktif iyot tedavisi uygulanır. Bu tedavide tiroid nodülünün küçülmesi için sıvı formda ya da kapsül olarak ağız yoluyla alınan iyot mineralleri kullanılır. Bu tedavi yöntemi ile tiroid nodül tedavisinde oldukça başarı elde edilmiştir. Ancak bu tedavi yöntemi hamile kalmayı düşünen hastalara ve hamilelerde tercih edilmez. Tiroid nodül içine enjekte edilecek alkol ile küçültülerek ortadan kaldırılabileceği gibi doktorun reçete edeceği bazı ilaçlar ile de kontrol altına alınabilir. Tiroid nodül aynı zamanda kanser olma ihtimalinin söz konusu olduğu durumlarda, nodülün kanserli olduğu durumlarda ve aşırı büyüyerek hastanın soluk almasında ve yutkunmada zorluk yaratarak hastaya rahatsızlık verdiği durumlarda cerrahi müdahale ile tiroid bezinin bir bölümü ya da tamamı alınarak da tedavi edilebilir.

Benzer Konular

Tiroid Nodül Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde SiÄŸil

Elde SiÄŸil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...