Schmorl Nodül

Schmorl Nodül

Schmorl Nodül, İntervertebral disk dokusu içinde bulunan nucleus pulposus bölgesinde bulunan kıkırdaktan ve kemikten oluşmuş olan end-plate geçer ve vertebranın kemik dokusu içine doğru bir tür herniasyonudur. Bu duruma fıtıklaşma denir. Schmorl nodül de genellikle her hangi bir şikayet belirtisi olmamakla birlikte bazı durumlarda kişide bel ağrısı görülebilir. Schmorl nodülde fizyopatoloji tam olarak belirgin olmamak ile birlikte genel bir fikirde bulunulmamıştır. Ancak gelişimsel patoloji ve dejeneratif disk hastalığına bağlı olarak gelişim gösterdiği öne sürülmüştür. 


Schmorl Nodül Nedenleri

Gelişimsel Patoloji: Bu patolojide, vertebranın gelişimi aşamasında kemik dokusunun tam olarak gelişmemiş olmasından ve sonuç olarak kemik dokuda bir takım boşlukların oluşması schmorl nodülünün gelişmesini ortaya çıkararak oluştuğunu ortaya koymaktadır.

Dejeneratif Disk Hastalığı: bu hastalığın üzerinde etkin olduğu 40 yaşın üzerinde olan kişilerin %50 sinde görülürken 60 yaş üzeri olan kişilerde ise yaklaşık olarak %85 inde disk dokusunun dejenerasyonu görülmektedir. Görülen bu durum schmorl nodülün sebep olmuş olduğu bir olasılık olarak görülür. Dejeneratif disk olan bu hastalık asemptomatik schmorl nodülün oluşmasına zemin hazırlamaktadır. 

Vertebra üzerine aşırı aksial yükleme: Ani düşmelerin vertebra etkisi üzerine aksial yüklemeye neden olduğu tıbben bilinen bir durumdur. İnsanların ayakları üzerinde sabit durarak hareket etmesi ve iki ayak üzerinde denge ve hareket sağlayabilmesi vertebra açısından aksial yük oranını arttırır. Bu gibi durumlarda kişide Torako-lomber bölgede görülür. Bu basit gibi görünen mikro travmalar zaman içinde üst üste biner ve schmorl nodülün oluşmasına neden olur. Vertebranın torsiyonel hareketlerini yani kendi ekseni etrafında sağa ve sola dönme gibi oluşmları hızlandırır. Bu nedenle jimnastik yaparak açma germe gibi hareketleri yapan kişilerde daha çoğunlukla schmorl nodül görülme olasılığının fazla olma nedeni budur. 

Oto İmmun Bozukluğu: Schmorl nodülün ortaya çıkmasında etkin rol oynadığı tam olarak ispatlanmamış olsa da asemptomatik denilen schmorl nodüller semptomatik duruma gelmesinde etkin bir rol oynadığı öne sürülmüştür. Asemptomatik olan nodüllerle semptomatik nodüllerin schmorl nodüllerini ayırt edebilecek tek tetkik MR tetkiktir. 

Benzer Konular

Schmorl Nodül Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...