Nodül Kanseri, Tiroid hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu, etraftaki dokulara ve başka organlara hızlıca yayılan bir kanser türüdür. Yaklaşık her 20 nodülden biri kanserdir. Diğer kanser türlerine göre kolaylıkla tespit edilebilen nodül kanseri toplumda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Doğru bir tanı ve tedavi ile ve erken teşhis ile hastalık yok edilebilmektedir. Özellikle Amerika'da yetişkin nodül kanseri % 5 civarındadır. Nodül kanserli hastaların çok büyük bir çoğunluğunda patoloji selim karakterlidir. Nodül kanserinin çeşitli tipleri bulunmaktadır. Bunlar papiller, folliküler, medüller, anaplastik türleri en bilinenleridir. Nedeni tam olarak bilinmeyen nodül kanseri, tiroid bezi iltihaplanması olanlarda daha sık görülmektedir.
Nodül kanseri nedir?
Çoğunlukla tiroid nodülü, asemptomatik olduğu için hastalar genellikle doktora daha geç müracaat etmektedir. Palpe edilen tiroid nodüllerinin bir çoğu, multipldir. Bundan dolayı gerçek soliter nodülü olan hastaların, değerlendirilmesinde kanser riski ön planda tutulmalıdır. Nodül kanserinde ağrı yaygın bir belirti olmamasına rağmen, yine de bazı hastalarda boyunda ağrı olabilmektedir. Nodül var ise ve hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor ise, bu durum nodül kanseri düşündürür. 15 yaş altındaki çocuklarda soliter nodüllerin yaklaşık %50 gibi bir kısmı nodül kanseridir.
İyot bakımından zengin olan bölgelerde papiller nodül kanseri, iyottan fakir bölgelerde ise foliküller kanser riski bulunmaktadır. Tiroid nodülü taşıyan hastaların, teşhis amaçlı bazı özellikleri mutlaka araştırılmalıdır. Hızlı büyüyen sert ve etraf dokuya yapışık olan, boyun gagngliyonu taşıyanlar, tiroid nodülü var olup da hikayelerinde baş, boyun ve göğüs ışınlaması olanlar, ayrıca hipertiroidili olup sintigrafik olarak tiroid de hipoaktif nodülü olanlarda nodül kanseri şüphesi bulunmaktadır.
Kadın hastalarda multi nodüler guatr daha sık görülmesine rağmen, erkeklerde soliter nodüllerde kanser riski çok daha fazladır. Genetiğinde endokrin hastalığı olan kişilerde ise, nodül kanseri düşünülmeli ve mutlaka değerlendirilmelidir. Hipertiroidi olan hastalardaki nodüller daha agresif seyrederler. Tiroid nodülüne ses kısıklığı eşlik ediyor ise mutlaka nodül kanseri riski göz önünde bulundurulmalıdır.
Çoğu zaman rutin bir muayene esnasında tesadüf eseri tespit edilen nodüller, yapılan biyopsi neticesinde nodül kanseri tespit edilmiş olduğu durumlar fazladır. Yapılan klinik muayenede boyun gangliyonu tespit edilen bir hastada detaylı bir araştırma yapılmadan kesinlikle biyopsi işlemi yapılmamalıdır. Bu işlem nodül kanseri olan hastalarda boyun diseksiyonunu zorlaştırmaktadır. Tiroid nodüllerinin pek çoğu otiroiddir. Bu durumun tayini T3, T4,TSH hormonlarının ölçülmesi ve tiroid antikorlarının tespiti ile gösterilmektedir. Habis nodüller tiroidit veya hipertiroidili hastalarda olmasına rağmen, habis bir nodülün hipertiroidizme sebep olması oldukça nadir görülen bir durumdur.
Tiroid nodüllerinde tanı koyma ve karar verme aşamasında aile genetiği, lezyonun hikayesi, hastanın yaşı ve cinsiyeti, kişinin yaşadığı coğrafi bölge, laboratuvar sonuçları birlikte değerlendirilmelidir.