Nodül biyopsisi, tiroit bezi endokrin bezler içerisinde yüzeysel bir yerleşime sahip olduğu için ve büyük olduğundan dolayı kolay muayene edildiği gibi kolayca biyopsi yapılan bir endokrin organ olma özelliğine sahiptir. Büyük bir kısmı iyi huylu olma özelliğine sahip tiroid nodülleri, teşhis ve tanı aşamasında hastanın öyküsü, fizik muayene, tiroid hormon ve antikorları ile yapılan radyolojik tetkiklerin tek başına yetersiz olması sebebi ile, nodül biyopsisi yapılmaktadır. Nodül biyopsisi tiroit ince iğne aspirasyon biyopsisi olarak bilinmektedir. Son 20 yıllık süreç içerisinde tüm dünya da yaygın olarak kullanılan biyopsi tekniklerinden biridir.
Nodül biyopsisi nedir?
Nodül biyopsisi ince iğne aspirasyon yöntemi, USG, CT, MR gibi görüntüleme yöntemlerinde tespit edilen insidentalomalar detaylı sonografik değerlendirme neticesi sonrası, FDG-PET ile fokal tutulum özelliği gösteren tüm lezyonlara, tüm sıcak nodüllere, ve sonografide şüpheli görülen her nodüle ve 1.5 cm'den büyük lezyonlara uygulanır.Deneyimli ellerde yapılmış bir nodül biyopsisi, deneyimli bir sitopatolog tarafından yorumlanmalıdır.
Nodül biyopsisi nasıl yapılır?
Nodül biyopsisi için kullanılan 27-25 gauge iğneler ile herhangi bir ağrı ve anamaya sebebiyet vermeyecek kadar küçük, ama gerekli örneği alacak kadar da geniş olan iğnelerdir. Daha geniş uçlu biyopsi iğneleri genellikle kist içeren nodül biyopsileri için kullanılmaktadır. Nodül biyopsisi lokal anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. Nodül biyopsisi ile alınan kist sıvısının yeterliliği, her birinde en az 10 hücrenin bulunmuş olduğu, 5-6 tirosit gurubu şeklinde olmalıdır. Tiroit nodülünde uygulanan ince iğne aspirasyon biyopsisi, cerrahi gerekliliği tespit edebilmek açısından son derece faydalı bir yöntemdir.
Nodül biyopsisi, trucat biyopsi şeklinde de yapılabilmektedir. Trucat biyopsi ile, tümörün selim yada habis olması hakkında %100 kesin tanı sağlanabilmektedir. Ancak nodül biyopsisi olan trucat biyopside bazı komplikasyon riskleri mevcuttur. Bunlar, kanama, hematom, traekaya girme, reküüren sinir hasarı veya yaralanması, ağrının yayılması yada tümörlü hücrelerin yayılması gibi durumlardır. Trucat biyopside yanılma payı sadece ve sadece %1 oranındadır.
Nodül biyopsisi olan trucat biyopsi 2 cm'den küçük nodüllere uygulanamamaktadır. Boyun gangliyonu nedeni ile nodül biyopsisi yapılan pek çok hastada tiroid kanseri teşhisi konulmuştur. Fakat boyun gangliyonu tespit edilmiş bir hastada kesinlikle tam teşekküllü bir araştırma yapılmadan kesinlikle biyopsi yapılmamalıdır. Çünkü yapılan biyopsi, tiroid kanseri olan hastalarda boyun diseksiyonunu zorlaştırmaktadır.