Nodül Ameliyatı

Nodül Ameliyatı

Nodül Ameliyatı, Nodül oluşumları tiroid bezi içinde gerçekleşir. Tiroid bezi vücut için oldukça önem teşkil eder. Özellikle vücut metabolizması üzerinde önemli etkisi olan tiroid, tüm hormonlarını olması gerektiği şekilde salgılanmasına yardımcı olur. Bu hormonlar metabolizmanın çalışma hızını belirleyen ana unsurdur.

Nodül ameliyatı öncesi  nasıl bir hazırlık yapılır?

Nodül ameliyatı kanser yada iyi huylu tiroid nodülleri, guatr yani büyük tiroid bezi yada aşırı çalışan troid bezleri için uygulanır. hastalarda yapılır. Var olan nodülün kanserli olup olmadığını anlamak için genellikle iğne biyopsi yöntemi uygulanır. Nodül ameliyatı olacak hastalar genelde 3 grup altında incelenir. İlk grupta iğne biyopsisi yapılarak tiroid kanseri olduğu kanıtlanmış olan veya biyopsi sonucu kanser açısından şüpheli olarak belirlenmiş hastalar bulunur. İkinci grupta dışarıdan bakılınca estetik olarak nodülleri belli olan hastalar bulunur. Nodüllerin yapılan incelemeler sonucu büyüme belirtileri göstermesi ameliyat kararı için yeterlidir. Üçüncü grupta ise tiroid bezinin olması gerekenden fazla şekilde hormon üretmesi ve sonucunda hipertiroid hastalığı oluşmuş hastalar bulunur. Ancak bu hastalar için ameliyat öncesinden başka tedavi yöntemleri denenir. Nodüller ilaç veya radyoaktif iyot ile tedaviye yanıt vermezse yada eğer hasta hamile ise son çare olarak ameliyat uygulanır.

Daha sonra hastaya tansiyon, kalp hastalığı ve diğer hastalıklarının olup olmadığını anlamak için  tetkikler yapılır. Ayrıca şeker, üre ve karaciğer testleri ile kan sayımı da yapılır. Son olarak tiroid hormonları ölçülür ve ameliyata karar verilir.

Nodül ameliyatı nasıl yapılır?

Nodül ameliyatı genel anestezi yöntemi ile yapılır. Hastanın durumuna göre yaklaşık olarak 2-2.5 saat sürer. Hastanın boyun bölgesinde küçük bir kesi yapılır. Troitin durumuna göre bir parçası yada tamamı alınır.Ameliyatın tipi ve troit bezinden ne kadar parça alınacağı hastalığın durumuna göre değişkenlik gösterir. Ayrıca hastanın yaşına ve nodülün tipine göre farklılaşır. Örneğin tiroid kanseri, çok nodüllü guatr veya graves adı verilen troid bezinin olması gerekenden fazla çalışması durumu varsa; troid bezinin tamamına yakını operasyon ile alınır. Tek nodül varsa nodülün olduğu taraftaki lob tamamen alınır. Gerekli görüldüğü durumlarda diğer lobdan da bir parça alınabilir. Troid  bezinden alınan parça daha detaylı inceleme için patoloji bölümüne gönderilir. Bu inceleme sonucu troid bezinde kanser veya kanser şüphesi varsa bezin tamamı operasyon ile mutlaka alınmalıdır. Bazen bu durum; troid  bezinin ufak bir bölgesinde kansere rastlanırsa  geçerli olmayabilir. Uzman doktor ameliyat sonrası o parça için ilaç tedavisi uygulayabilir. İlaç tedavisine sonuç alınmazsa ikinci bir ameliyat durumu söz konusu olabilir. 

Nodül ameliyatının yan etkileri  nelerdir?

Tiroid bezi etrafında oldukça önemli damar ve sinirlerle çevrilidir. Nodül ameliyatın ne kadar dikkatli yapılması burada devreye girer. Çünkü en ufak bir yanlış hareket bu sinirlere etki ederek kişide ömür boyu ses kısıklığı yaşanmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra amaliyat sonrası hastada 1-2 gün ses kısıklığı yaşanabilir. Bu amaliyat sonucu olağan bir durumdur. O nedenle iki ses kısıklığı durumu birbirine karıştırılmamalıdır. Bu sinirlerin ameliyat esnasında zarar görmesi ses kısıklığı yapabilir. Paratiroid bezi adı verilen ve kan kalsiyumunu ayarlayan bezlerde nodül ameliyatı sonrası kan kalsiyum düşüklüğü yaşanabilir. Bu durum ameliyat sonrası hastanın el ve ayaklarında uyuşma, karıncalanma yada  kasılmalar oluşuyorsa kan kalsiyumu düşüklüğü olarak açıklanabilir. Bu hastaların bir süre harici kalsiyum ve D vitamini almaları gerekir. Tiroid bezinden alınan parçanın büyüklüğüne göre hastada hormon yetmezliği yaşanabilir. Bu tür durumlarda hormon ilacı takviyesi gerekebilir. Eğer troid bezinin tamamı alınmışsa hasta ömür boyu bu ilacı kullanmak durumunda kalabilir.

Nodül ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Nodül ameliyatı bitiminde dinlenme odasına çıktıktan sonra uygulanan genel anestezinin etkisine bağlı olarak hastada hafif yorgunluk olabilir. Boyunda ameliyat izine bağlı olarak hafif de olsa ağrı olabilir. Bu ağrıları dindirmek için ağrı kesici kullanımında herhangi bir sakınca yoktur. Ameliyat bölgesinde nadir de bazen şişlik ve kanamalar görülebilir. Bu tür durumlarda doktora danışmakta fayda vardır. Ameliyattan sonraki 2.gün sulu gıdalar yenmeye başlanabilir. Ameliyat yerine 2-3 günde 1 olmak üzere pansuman yapılır. Ameliyat sonrası doktor kontrolleri genellikle 2 hafta aralıklarla olur. Ameliyat yerinin tamamen iyileşmesi bir kaç haftayı alabilir. Hasta çalışıyorsa 7-10 gün sonra işinin başına geri başlayabilirsiniz. Ancak yine de boyun bölgesini incitecek hareketlerden kaçınılması gerekir.

Benzer Konular

Nodül Ameliyatı Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...