Migren nedir, migren genellikle tekrarlayan ve şiddetli baş ağrısı ve buna ilaveten bulantı ve kusma ile görülen bir rahatsızlıktır. Ağrılar 4-72 saat süresince devam edebilir. Migren türleri arasında bulunan aurasız migren, başın tek tarafında görülen şiddetli baş ağrısı, kusma ve bulantı ile yaşanır. Hastalarda aynı zamanda ses ve ışığa karşı hassasiyet meydana gelir. Auralı migrende ise, baş ağrısından önce bazı belirtiler görülür. Bunlar genellikle görme duyusu ile ilgilidir. Bulanık görme, gözde zikzak şekiller, parlak ışıklar görme şeklindedir. Bazı durumlarda sinir sistemi ile ilgili belirtilerde görülür. Kadınların erkeklerden daha fazla etkilendiği hastalık, 30-40'lı yaşlarda daha yoğun olarak görülür. İnsanların günlük yaşamını etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Çocuklarda da görülse de, ergenlik döneminde daha sık görülmektedir. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkması halinde, beyin rahatsızlığından olduğu düşünülmelidir. Hastalığın çoğunlukla kalıtımsal olarak yaşandığı kanıtlanmıştır. Hastaların beyninin bazı işitsel ya da görsel uyarıcılara karşı verilen elektriksel tepkileri bastırmakta zorlandığı ve bu sebeple hastaların yüksek heyecanlı nörofizyolojik tepkiler verdiği düşünülmektedir. Ağrıların farklı nedenlerden tetiklendiği bilinmektedir. Bunlar arasında stres, uyku bozuklukları, hava değişimleri, beslenme alışkanlıkları sayılabilir.
Migren belirtileri nedir?
Kişiden kişiye değişen belirtilerle ortaya çıkan hastalıkta, belirtilerin tümünün bir arada olması gerekmez. Hastaların bir kısmı ağrılardan önce prodrom denilen öncü belirtileri yaşar. Bu belirtiler arasında mide bulantısı, esneme, cilt solukluğu, kaslarda ağrı, ışığa karşı hassasiyet, ruh halinde dalgalanmalar sayılabilir. Öncül belirtiler sonrasında uygulanacak tedavilerle, atakların önlenmesi az da olsa sağlanabilmektedir. Migren hastalarda dört evre olarak görülmektedir. Bunlar;
Migren ataklarını tetikleyen nedenler nedir?
Atakların başlaması için tetikleyici faktörler bulunmaktadır. Bunların arasında en sık görülenler stres, beslenme alışkanlıklarının bozulması, hormonal değişimler, adet dönemleri, menopoz, çevresel etkenler, uykusuzluk, duygusal değişimler sayılabilir.
Migren tedavisi nasıl yapılır?
Atakların tedavisi için ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar atakların şiddetini ve sıklığını azaltmaktadır. Bu amaçla kullanılan ilaçlar kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerlerıdır. Aynı zamanda sinir sistemini düzenleyen anti depresanlar ve ağrı kesiciler tedavide önemli bir yere sahiptir. Bunların yanı sıra akupunktur, nöral terapi, bitkisel tedavilerde fayda sağlamaktadır. Akupunktur her hastada etkili olmasa da, nöral terapi migrenin etkin bir şekilde tedavi edilmesini sağlamaktadır.