Migren Nedir

Migren Nedir

Migren nedir, migren genellikle tekrarlayan ve şiddetli baş ağrısı ve buna ilaveten bulantı ve kusma ile görülen bir rahatsızlıktır. Ağrılar 4-72 saat süresince devam edebilir. Migren türleri arasında bulunan aurasız migren, başın tek tarafında görülen şiddetli baş ağrısı, kusma ve bulantı ile yaşanır. Hastalarda aynı zamanda ses ve ışığa karşı hassasiyet meydana gelir. Auralı migrende ise, baş ağrısından önce bazı belirtiler görülür. Bunlar genellikle görme duyusu ile ilgilidir. Bulanık görme, gözde zikzak şekiller, parlak ışıklar görme şeklindedir. Bazı durumlarda sinir sistemi ile ilgili belirtilerde görülür. Kadınların erkeklerden daha fazla etkilendiği hastalık, 30-40'lı yaşlarda daha yoğun olarak görülür. İnsanların günlük yaşamını etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Çocuklarda da görülse de, ergenlik döneminde daha sık görülmektedir. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkması halinde, beyin rahatsızlığından olduğu düşünülmelidir. Hastalığın çoğunlukla kalıtımsal olarak yaşandığı kanıtlanmıştır. Hastaların beyninin bazı işitsel ya da görsel uyarıcılara karşı verilen elektriksel tepkileri bastırmakta zorlandığı ve bu sebeple hastaların yüksek heyecanlı nörofizyolojik tepkiler verdiği düşünülmektedir. Ağrıların farklı nedenlerden tetiklendiği bilinmektedir. Bunlar arasında stres, uyku bozuklukları, hava değişimleri, beslenme alışkanlıkları sayılabilir.    

Migren belirtileri nedir?

Kişiden kişiye değişen belirtilerle ortaya çıkan hastalıkta, belirtilerin tümünün bir arada olması gerekmez. Hastaların bir kısmı ağrılardan önce prodrom denilen öncü belirtileri yaşar. Bu belirtiler arasında mide bulantısı, esneme, cilt solukluğu, kaslarda ağrı, ışığa karşı hassasiyet, ruh halinde dalgalanmalar sayılabilir. Öncül belirtiler sonrasında uygulanacak tedavilerle, atakların önlenmesi az da olsa sağlanabilmektedir. Migren hastalarda dört evre olarak görülmektedir. Bunlar;

  • Aura dönemi: Ağrıların başlamasından önce görülen dönemdir. Bu dönemde hastalarda tek taraflı görme bozukluğu, renkli zikzak çizgiler görme, gözlerde ışık çakması, vücutta uyuşmalar, karıncalanma gibi belirtiler görülebilir. Hastalar bu dönemi yarım saat süren kısmi görme kaybı olarak tanımlamaktadır. Ağrıyla birlikte bu belirtilerin kaybolduğu görülür. 
  • Ağrı dönemi: Bu dönem 72 saate kadar sürebilir. Genellikle başın tek tarafında olan tek taraflı ağrı ile yaşanan, bulantı, kusma, ses ve ışık hassasiyetinin eşlik ettiği bir durum yaşanır.
  • Ağrının geçme dönemi: Ağrının geçmesi için, kişiden kişiye değişen farklı uygulamalar yapılmaktadır. Bazı hastalara uyku iyi gelmekte, bazılarına ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bazı hastalarda atakları kendi seyrine bırakırlar. Çocuklarda olan ataklar sırasında kusma, ağrının geçmesine yardımcı olur. 
  • İyileşme dönemi: Baş ağrısının geçmesinden sonra yaşanan dönemdir. Hastalar bu aşamada kendilerini genellikle yorgun ve halsiz hissederler.

Migren ataklarını tetikleyen nedenler nedir?

Atakların başlaması için tetikleyici faktörler bulunmaktadır. Bunların arasında en sık görülenler stres, beslenme alışkanlıklarının bozulması, hormonal değişimler, adet dönemleri, menopoz, çevresel etkenler, uykusuzluk, duygusal değişimler sayılabilir. 

Migren tedavisi nasıl yapılır?

Atakların tedavisi için ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar atakların şiddetini ve sıklığını azaltmaktadır. Bu amaçla kullanılan ilaçlar kalsiyum kanal blokerleri ve beta blokerlerıdır. Aynı zamanda sinir sistemini düzenleyen anti depresanlar ve ağrı kesiciler tedavide önemli bir yere sahiptir. Bunların yanı sıra akupunktur, nöral terapi, bitkisel tedavilerde fayda sağlamaktadır. Akupunktur her hastada etkili olmasa da, nöral terapi migrenin etkin bir şekilde tedavi edilmesini sağlamaktadır.

Benzer Konular

Migren Nedir Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...