Migren belirtileri, meydana gelen baş ağrısının sıradan bir ağrı olup olmadığını belirleyen etkenlerdir. Migren rahatsızlığında oluşan baş ağrısı bir nedene bağlı olmadan ya da başka bir tıbbi sebep sonucu ortaya çıkan, farklı sürelerde yaşanan, hastayı ağrının şiddeti ve ona eşlik eden bulgularla etkisi altına alan bir durumdur. Kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla görülen rahatsızlığın, birinci derece akrabalarında migren olan, baş dönmesi ve alerji şikayetleri bulunan kişilerin hastalığa daha yatkın olduğunu söyleyebiliriz. Şehir hayatı yaşayanlarda, eğitim seviyesi düşük, gelir düzeyi yüksek olan kişilerde de sık olarak rastlanan bir durumdur.
Migren ağrılarını diğer baş ağrılarından ayıran belirtiler nedir?
Migren türlerinde görülen belirtiler nedir?
Aurasız migren (Basit migren): Bu tarz migrende beyinde yaygın olarak ya da tek taraflı şiddetli baş ağrısı olarak yaşanan belirtiler görülür. Ağrının belirleyici özellikleri tek taraflı olması, zonklayıcı özelliğinin bulunması, hareketle birlikte ağrının artış göstermesi ve orta ya da şiddetli ağrıların görülmesidir. Burada yaşanan ataklarda görülen belirtiler ışıktan rahatsızlık duyma, bulantı, gürültüden rahatsız olma, iştahsızlık olarak sayılabilir. Ataklar yineleyici özellikte olmalıdır. Üç günden fazla süren durumlara migren statüsü denir. Hastaları sabaha karşı uyandıran, günün farklı saatlerinde başlayan ağrılar bulunmaktadır.
Auralı migren (Klasik migren): Bu hastalarda aurasız migren atakları da bulunabilir. Genellikle görme ile ilgili belirtilerin yaşandığı aura döneminde, görme alanı içinde görsel ışık dizileri, geometrik renkler görülür. Ardından zonklayıcı tarzda baş ağrıları görülmeye başlar. Baş ağrısı döneminde basit migrendeki belirtiler görülmeye başlar. Bulantı, kusma, ışık ve ses duyarlılığı, iştahsızlık ve huzursuzluk bu belirtiler içindedir.