Konjestif Kalp Yetmezliği

Konjestif Kalp Yetmezliği

Konjestif kalp yetmezliği, kalbin gerektiği gibi kan pompalayamaması nedeni ile ortaya çıkan bir kalp rahatsızlığıdır. Kalp yeterince kan pompalayamadığı için akciğer ve vücudun farklı alanlarında tıkanma olarak tanımlanan sıvı birikimi meydana gelmektedir. Konjestif kalp yetmezliği genelde yavaş yavaş ilerleyebilir ve herhangi bir belirti vermeden oluşabilir. Hasta yıllarca kalp yetmezliği yaşadığının farkına varamayabilir. Oluşum gösteren semptomlar zaman ilerledikçe şiddetlenir. Konjestif kalp yetmezliği yavaş yavaş seyrettiği için kalp zayıflamayı önlemeye çalışır ve zamanla güçsüz kalarak hastalık ortaya çıkar. Kalp zaman içinde genişleyerek zayıflayan kasları onarmaya çalışır. Vücuda gerekli kanı pompalamak için daha hızlı çalışır.

Konjestif kalp yetmezliğinin 40 yaş ve daha üzeri insanlarda oluşma riski daha fazladır. Özellikle ABD'de 5 milyon insanda konjestif kalp yetmezliği sorunu vardır ve bu insanların çoğu 40 yaş üstündedir. Her geçen yıl hasta sayısı artış yaşanmaktadır.

Konjestif Kalp Yetmezliği Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Daha evvel geçirilmiş kalp krizi
  • Kroner arter hastalığı
  • Kalp kapağı nedeni ile oluşan hastalıklar
  • Hipertansiyon
  • Kalp ritim bozukluğu
  • Kalp kası hastalığı
  • Doğuştan kaynaklanan hastalıklar
  • Aşırı alkol ve ilaç kullanımı

Ortaya çıkan belirtiler muayene eden doktorun kalbin hangi kısmında sorun olduğunu tespit etmesi için yardımcı faktörlerdir. Kalbin sol kısmı fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremiyorsa sol kalp yetmezliği olarak tanımlanır. Bu durumda akciğerlerde kan ve sıvı birikimi yaşanır. Yorgunluk, devamlı öksürük, nefes almakta güçlük gibi belirtiler ortaya çıkar. Hasta öksürdüğü zaman hafif pembemsi bir kan ile beraber balgam görülebilir.

Muayene sonucu kalbin sağ tarafının fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremediği tespit edilirse sağ kalp yetmezliği olarak tanımlanır. Kan akışının azalması nedeni ile damarlarda sıvı birikimi oluşur. Ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda ödem oluşmaya başlar. Bazı vakalarda oluşan ödem akciğer, mide ve karaciğere kadar ulaşabilir. Özellikle geceleri tuvalete çıkma isteği oluşabilir. Vücutta biriken sıvı böbrekleri tehlikeye sokar. Çünkü sıvı birikimi nedeni ile böbreklerde tuz ve su tutumu oluşabilir. Dolayısıyla ileride böbrek yetmezliği başlayabilir. Konjestif kalp yetmezliği gerektiği gibi tedavi edildiğinde böbreklerde normale dönebilir.

Bazı vakalarda sağ ve sol kalp yetersizliği aynı anda görülebilir. Bronşit, akciğer hastalıkları, tiroit hastalıkları ve romatizmal hastalıklar en sık nedenler arasındadır. Konjestif kalp yetmezliği genelde sağ ve sol kalp yetmezliği aynı anda görüldüğünde ortaya çıkar.

Hastalık ilerledikçe kalp zayıflamaya başlar ve şikayetler oluşum gösterir. Doktor gerekli tetkikler ve muayene ile hastalığın ne kadar ilerlediğini tespit edebilir. Yapılan tetkikler ile kesin tanı konulur. Konjestif kalp yetmezliği için birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Uygulanan tedaviler ile kalbin yükü hafifletilir. Tedavi için ilaç, yaşam tarzında değişiklikler, transkateter müdahaleler ya da ameliyat tercih edilebilir.

Konjestif kalp yetmezliğinden korunmak ve ortaya çıkan şikayetleri azaltmak için doktorun vereceği tavsiyelere mutlaka uymak gerekir;

  • Düzenli uyku alışkanlığı
  • Tuz alımının azaltılması
  • Sigara ve alkol kullanımından vazgeçmek doktorun vereceği tavsiyeler arasındadır. Sağlıklı bir yaşam için doktorun tavsiyelerine mutlaka uyulmalıdır.

Benzer Konular

Konjestif Kalp Yetmezliği Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...