Kistik Nodül

Kistik Nodül

Kistik nodül, içerisinde sıvı veya kan bulunduran portakal veya ceviz boyutunda ki şişliklere denir. Kontrolü en iyi yapılabilen kistik nodül tiroid nodülüdür. Kistik nodüllerin kanserleşme ihtimalleri çok düşüktür. Doktor teşhis koyduktan sonra özellikle bu nodülde kanserleşme eğilimi olup olmadığına ve nodülün aşırı hormon salgılayıp salgılamadığına dikkat eder. Ona göre tedavi uygular.


Kistik nodül belirtisi ve tedavisi nedir?
  • Nerdeyse her iki kişiden birinde nodül bulunmaktadır. Bu nodüllerden bazıları elle hissedilirken bazıları sadece ultrason ile görülebilir. Özellikle iyot azlığından dolayı bazı dokularda daha fazla nodül görülür. El ile fark edilebilen nodüller sıklıkla iyot eksikliğinden dolayı ortaya çıkan nodülerdir. Yaş ilerledikçe nodül görülme oranı artmaktadır. Fakat kadınlar da erkeklere göre daha fazla nod görülmektedir.
  • Soğuk nodül olarak adlandırılan nodların yaklaşık %10-%20'si kistik nodüllerdir. Kistik nodül içerisinde ki sıvı çikolata renkli veya sarı renkli olabilir. Rengin ne olduğu kanser olup olmadığı hakkında bilgi vermez.
  • Kistik nodüller içerisinde ki sıvı biyopsi ile boşaltılır. Bu boşaltma işleminden sonra tekrar sıvı toplama olayı gerçekleşmez. Fakat küçük bir oranda görülebilir sıvı bbirikimi. Ayrıca iğne ile boşaltma işlemi bittikten sonra hastaların yarısında nodül çapında azalma görülür.
  • Ayrıca tekrardan oluşan kistik nodül eskisinden daha büyük sıvı topladığı için nodülü alırken ameliyat gerekebilir.
  • Fakat tiroid tedavisinde kullanılan ilaçlar kist tedavisinde ise yaramamaktadır.
  • Bütün nodül çeşitlerin de biyopsi yapılmalıdır. Eğer nodül küçük ise yapılan iğne biyopsisi ultrason eşliğinde yapılmalıdır. Ayrıca modül 3 santimden büyük isem iğne biyopsisi yapılmasına gerek yoktur fakat hastadaki nodüllere ameliyat ile açılıp kontrol edilebilir.
  • Bazı kistik nodüller iyi huylu olmasına rağmen çevresindeki dokulara baskı yapabilmektedir bu tür nodülleri de ameliyat ile alabiliriz.
  • Bir kişide eğer ultrason sonucu nodül saptanır ise bu hastanın öncelikle endokrinoloji uzmanına başvurması gerekmektedir ve bütün tedaviyi bu uzman eşliğinde yürütmesi gerekir.
  • Eğer doktorunuz nodül tedavisi için ilaç önerdi ise kontrollerinizi ve ilacı doğru şekil de  o kullanmayı aksatmamalısınız. Kontrollerinize gittiğinizde vücudumuzdaki nodülün boyutundaki değişmeyi, diğer dokulara yaptığı baskıyı ayrıca hormonlarda bir değişiklik olup olmadığını saptayabilirsiniz.
  • Doktora kontrole gittiğinizde eğer kan tahlili verecekseniz tiroid ilacınızı almadan hastaneye gitmeniz gerekmektedir ilacı kan tahlili verdikten sonra alabilirsiniz
  • Kistik nodül eğer tiroidleriniz de ise gerekli durumlarda ameliyat yapılarak nodüller alınmaktadır. Ameliyat için gereken şartlar;
  • Boyun bölgesinde gözle görülür şişlik olması hem de hastanın bu durumdan rahatsızlık duyması gerekir.
  • Eğer yapılan aspirasyon sonucunda nodül de kanser etmeni bulunmuş veya kanserleşme eğilimi olan hücreler saptanmış ise ameliyat yapılabilir.
  • İlaç ve nükleer tıp tedavisinden sonra hala kontrol altına alınamayan aşırı tiroid salgılanması yani hipertiroidi tanısı konulmuş ise kişi ameliyat olabilir.
  • Ayrıca kişinin ameliyat olması için tiroid nodüllerinde kaynaklanan Soluk ve yemek borusuna baskılanması sonucunda hastanın nefes almasını zorlaştırması, günlük yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirilmesinde sorun çıkarması gerekmektedir. Ayrıca bu durumda olan hastalar konuşma ve yemek yemek gibi faaliyetlerini yaparken rahatsızlık duyduğunu belirtmektedir.
  • Genellikle tiroidinde boğazında kitle varmış gibi hissettiği için solunum güçlüğü çeker. Ayrıca bu kişilerde sürekli öksürük ve ses kısıklığı meydana gelir. Kistik tiroid nodüllerin de kilo kaybı, sinirlilik ,elde titreme, sıcağa dayanamamak gibi şikayetlerde görülmektedir.

Benzer Konular

Kistik Nodül Yorumları

umut yaşam icon

Hatice

2018-03-29

Istahmusta 10×6 mm boyutunda kıstık nodül mevcuttur. Sağ lob orta zon psteriorda 5 ×3 mm boyutunda hipoekoik solid nodül mevcuttur yaziyo bu ne demek acaba

Cevap Yaz



Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...