Kırmızı Fosfor

Kırmızı Fosfor

Kırmızı Fosfor, Kimyasal formülü P olan fosforun kırmızı, beyaz ve siyah olmak üzere üç ana grup altında toplanan on kadar allofropu ayrı şekli bulunur. Isı ve güneş etkisiyle beyaz fosfordan meydana gelir. Kırmızı fosfor beyaz fosforun tam tersine kolayca tutuşmaz, ışıldamaz ve zehirli olmaz. Erime sıcaklığı ise oldukça yüksektir. Havada kararlı yapıda olur. Kırmızı fosforun yapısı oldukça komplekstir ve tam olarak açıklanamamıştır. Fosfor atomlarının sonsuz zincirler şeklinde olduğu söylenebilir. Beyaz renkli fosfor P4, kırmızı fosfor P8 olarak isimlendirilir. Beyaz renkli fosfordan daha az oranda aktif halde olur. Ancak beyaz renkli fosfor ile aynı tepkime ürünlerini verir. Eldesinde iyot katalizörlügü uygun olur. 


Kırmızı Fosfor Moleküler Yapısı
Kırmızı fosfor küçük kristallerden oluşan bir fosfor çeşididir. Fosfor çeşidi derken bilinen birden fazla oluşları ve yapıları ile bir birlerinden ayrılan fosfor bulunmaktadır. Bu fosforlar beyaz fosfor, kırmızı fosfor ve siyah fosfor olarak adlandırılır. Kırmızı fosfor beyaz forfordan oluşan bir fosfordur güneş ışığının etkisi ile beyaz fosfordan oluşan kırmızı fosfor normal bir oda sıcaklığının en kararlı hali olarak da bilinmektedir. Ayrıca zehirli olmayan kırmızı fosfor ısıtıldığı zaman süblimleşmektedir. Erime sıcaklığı diğer fosforlara oranla çok daha yüksek olan kırmızı fosfor çok kolay tutuşmayan ve ışıldamayan bir yapı özelliğinin bulunduğu da bilinmektedir. Kırmızı fosfor bu özellikleri sayesinde genellikle kibrit yapımında kullanılmaktadır. Fosfor fosfat minarelinden elde edilen bir tür elementtir. Doğada en fazla fosfor bulunmaktadır. Ayrıca fosfor canlı dokularda özellikle diş ve kemiklerin yapısında da bulunmaktadır. Fosfor hava ile temas etmesi durumunda ışıma yapan bir elementtir. Dünya yer kabuğunun yüzde 0,12 sini oluşturduğu da bilinenler arasındadır.

Fosforun Kullanıldığı Yerler

Fosforlar günlük hayatımızda bir çok alanda ve hemen, hemen her sektörde kullanılan maddedir özellikle fosforlar, cam sanayinde, fare zehri yapımında, gıda sektöründe, bazı deterjanları yapımında, gübre yapımında, çelik yapımında, gösterilerde kullanılan havai fişeklerin yapımında, kibrit yapımında ve ağır metallerin dış etkenlere karşı koruma gibi bir çok sektörde kullanılmaktadır.

Fosforun Bilinen Özellikleri Nelerdir

Fosforların en bilinen özellikleri arasında; Fosfos halojenlere reaksiyon verme özelliği, su içerisinde reaksiyon göstermeyen özelliğinin bulunması, hava oksijeni ile yanabilme özelliğinin bulunması, çok kuvvetli bazlar da tepkime özelliği bulunur ve bazlarda bulunan fosfin gazının oluşturulması özelliğinin bulunması gibi çok fazla özelliği bulunan bir maddedir.

Benzer Konular

Kırmızı Fosfor Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...