Kalp yetmezliği, vücutta dolaşımı sağlayan kalbin bu ihtiyacı sağlayacak kadar kanı pompalayamaması nedeniyle akciğerlerde ve diğer bölgelerde sıvı birikimiyle seyreden bir rahatsızlıktır. Erken dönemde fark edilir ve tedavi edilirse, hastaların iyi bir yaşam sürmesi sağlanabilir. Kalp yetmezliği ilerleyici özellikte olduğundan, kalbin çalışma kuvveti giderek azalır. Bu durumda vücuttaki dokular ve organlar ihtiyacı olan besin maddelerini ve oksijeni almakta zorluk yaşarlar. Bu sorun altta yatan etkene göre her yaştan kişiyi etkileyebilir. Fakat 45 yaşın üzerindeki kişilerde % 2,5 oranında görülürken, 65 yaşın üzerindeki kişilerde % 10 oranında görülür. Hastalara geç teşhis yapıldığında, son evreye gelen hastaların 1 yıl içinde kaybedilmesi olasıdır.
Kalp yetmezliği belirtileri
Kalp yetmezliğine sebep olan etkenler nelerdir?
Kalp yetmezliğinde hangi tanı yöntemleri kullanılır?
Hastanın öyküsü, fiziki muayenesi sonrasında, elektrokardiyografi, akciğer filmi, kan testleri, kalp ultrasonu gibi tetkikler yapılır. İleri aşamada kalp yetmezliğinin derecesini belirlemek için, egzersiz testi, akciğer fonksiyon testi, manyetik rezonans, anjiyografi, kalp kataterizasyonu, tomografi gibi incelemeler yapılır.
Kalp yetmezliği tedavisi nasıl yapılır?
Bu rahatsızlık yavaş bir seyir halinde kötüleşme gösteren, kronik hale gelen bir sorundur. Yaşam süresini kısaltıcı etkisi olmasına rağmen, tedavisinin düzenli olarak yapılması halinde yaşam süresinin arttırılmasında etkili olabilir. Hastanın şikayetlerine göre idrar söktürücü ilaçlar, beta blokerler, digoksin, damar genişletici, ritim düzenleyici, kan sulandırıcı ve kolesterol düşürücü ilaçlar tercih edilebilir. Kalpte ritim anormalliği gibi sorunlar varsa, kalp pili uygulaması yapılabilir. Damarlara stent yerleştirme, bypass, kalp kapağı ameliyatı ve kalp nakli gibi tedaviler uygulanabilir. Hastalarda yaşam tarzında değişikliğe giderek, beslenmesine dikkat ederek tedavinin etkinliğine katkıda bulunabilir.