Kalp Yetmezliği Belirtileri

Kalp Yetmezliği Belirtileri

Kalp yetmezliği belirtileri, vücut için gerekli oksijen ve besini taşıyan kan, kalp sayesinde vücuda dağılarak hücrelere ulaşır. Kalp bu görevi bir pompa vazifesi görerek gerçekleştirir. Kalp yetmezliği oluştuğunda kalp fonksiyonlarına devam eder. Ancak yeterli oranda kanı hücrelere ulaştıramaz. Kalp yetmeli hayati risk taşıyan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Kan akımında yaşanan azalma nedeni ile kalbin kasılma kabiliyeti yok olur. Kasılma yeteneğini kaybeden kalp kanı pompalayamaz. Kalbin vücut için gerekli kanı pompalayamaması kalp yetmezliği olarak tanımlanır. Kalp yetmezliği beraberinde farklı hastalıklara da yol açabilir. Hücrelere yeterli oranda ulaşamayan kan damarlarda toplanmaya başlar. Kalp kasları zayıflar, böbreklerde su ve tuz tutumu yaşanır. Ayrıca bacak, kol, akciğer gibi farklı organlarda sıvı birikimi nedeni ile kalp yetmezliği oluşum gösterir.

Kalp Yetmezliği Belirtileri

Hastalık nedeni ile oluşan belirtileri fark etmek ve zamanında müdahale edilmesi hastalığın seyri için önemlidir. Bazı belirtiler kalp yetmezliği oluştuğunu haber verebilir. Bu belirtiler;

  • Göğüste şiddetli ağrı
  • Nefes almakta güçlük yaşamak
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Çabuk yorulma
  • Soğuk algınlığı gibi basit hastalıklara karşı dirençsiz olma
  • Ayak bileklerinde ödem
  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı
  • Sık aralıklarla idrara çıkma
  • Kalpte ritim bozukluğu
  • Akciğerde kan birikimi

Bu tür belirtiler her hangi bir aktivite olmaksızın birden bire oluşum göstermeye başlar. Hasta henüz rahatsızlığının farkında değildir. Merdiven çıkarken ya da yokuş çıkarken oldukça zorlanır. Kendini sağlıklı görse de sürekli dinlenme isteği oluşur. Günü ayakta geçirmişse ve yorulmuşsa günün sonunda ayak bileklerinde ödem oluşur. Oluşan ödem sabah uyandığında kaybolur ve başlangıçta hafif seyreder. Zaman ilerledikçe şiddeti artar. Hastalık ilerledikçe ellerinde, ayaklarında ve hatta yüzünde morluklar oluşmaya başlar. Ufak aktiviteler sonucu bile nefes almakta zorlanır. Kan vücuda gerektiği gibi ulaşamadığından morarmalar her geçen gün artar. Beraberinde akciğerde kan birikmeye başlar. Kalp yetmezliği artık yatarken, otururken ve nefes alıp verirken kendini belli eder. Sürekli öksürük oluşur. Kalp yetmezliği teşhisi gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktan sonra tespit edilebilir. Bazı vakalarda kalp yetmezliği her hangi bir belirtiye yol açamayabilir.

Kalp Yetmezliği Nedenleri

Kalp yetmezliği kalp ile alakalı gelişen farklı hastalıklar nedeni ile ortaya çıkabilir. Kalp kasında oluşan sorunlar, kalbin kanı gerektiği gibi pompalayamaması, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, kalp kapağında problem, aşırı alkol tüketimi gibi faktörler kalp yetmezliğine yol açabilir.

Özellikle damar sertliğinde damarın yapısı bozularak, yapısı bozulan damara kan pompalamak zorlaşır. Bu durumda kalp gerektiği gibi çalışamaz. Damar sertliği nedeni ile kalbe ulaşan kan ve oksijen miktarında azalma yaşanabilir. Kalp kaslarında enfeksiyon, tiroid bezinin aşırı çalışması da kalp yetmezliği nedenleri arasında yer almaktadır.

Kalp Yetmezliği Tedavisi

Kalp rahatsızlığı beslenme alışkanlıkları ile alakalı gelişebilen bir rahatsızlıktır. Kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin beslenmesine dikkat etmesi ve daha az yemek yemesi gerekir. Hasta için sulu gıdalar tavsiye edilir. Çünkü sulu gıdalar katı gıdalardan daha kolay sindirilebilir. Bu sayede kalbin yükü azaltılır. Yağ ve tuz miktarında kısıtlama yapılır. Tuz su tutumunu arttırabileceğinden vücutta şişkinliğe neden olur. Tuz kısıtlaması yapıldığında idrar yolu ile su atımı arttırılır. Bu sayede ödem oluşumu engellenir.

Tedaviden olumlu sonuç alınabilmesi için hasta eğer sigara kullanıyorsa mutlaka sigarayı bırakmalıdır. Sigara kalp kaslarına giden oksijeni önler ve bu sayede kas dokusu gerektiği gibi beslenemez. Kalp yetmezliği olan hastalar mümkün olduğunca dinlenmeli ve ağır aktivitelerden kaçınmalıdır. Ancak tamamen hareketsiz bir yaşam da hastalık için risk faktörüdür. Doktor gözetiminde hasta uygun egzersiz programları uygulamalıdır.

Kalp yetmezliği için bir diğer tedavi metodu ilaç tedavisidir. Reçete edilen bazı ilaç türleri ile kalbin fonksiyonları arttırılır. İlaçlar sayesinde kalbin kan pompalama gücü artar. Reçete edilen farklı bir ilaçlarla kalp ritmi düzenlenir, su tutumu engellenir, damarlar gevşetilerek kan akımına yardımcı olunur. 



Benzer Konular

Kalp Yetmezliği Belirtileri Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...