Kahverengi Balgam

Kahverengi Balgam

Kahverengi Balgam, akciğerler tarafından üretilen mukus yapısında salgılanan balgam renginin kahverenginde olmasıdır. Balgamın asıl görevi akciğerlere ulaşan havayı ısıtmak, nemlendirmek ve temizlemektir. Boğazda biriken balgam fazla geldiğinde ve yapısında anormallik olduğu zaman akciğerlerlerde dışarı atılmalıdır. Bazı durumlarda balgamın rengi, kokusu ve içeriği değişebilir. Salgılanan kahverengi balgamın bir çok nedeni olabilir. Bu nedenler basit bir enfeksiyondan başlayarak kansere kadar uzayan çok geniş bir aralığa sahiptir. Ancak hematemez ile karıştırılmamalıdır. Hematemez kan kusmak olarak da adlandırılır. Hematemez sonucu gelen kanda kahverengidir. Ancak hematemezdeki kahverengi balgam mideden gelen kusma ile gelirken akciğerlerden gelen kahverengi balgam ise öksürme sonucu gelir. 


Nedenleri

Kahverengi balgamın nedenleri arasında sıklıkla karaciğerde oluşan amip apsesinin akciğere yayılması ile oluşur. Bu nedeni matara bağlı enfeksiyonlar ve vücut salgı rengini değiştiren ilaçların kullanılması takip eder. Küçük bir ihtimal olarak da boğazda oluşan küçük çaplı solunum yolu iltihaplanmasının sonucunda şeffaf balgamın zaman aşımına uğrayarak renginin koyulaşmasıdır. Ayrıca ciddi hastalıklar arasında ilk sırada bronşektazi adı verilen bronşların yüksek hasar görerek  olarak gevşek hale gelmesi bulunur. İkinci sırada akciğer embolisi yani vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan pıhtının akciğere yayılmasI gelir. Hastalar karşılaştıkları her kahverengi balgamı kanserleşmiş vaka olarak görürler. Fakat kanser olma olasılığı nedenler arasında diğer hastalıklardan daha sonra gelir. Tüm bunların dışında solunum yolunda bulunan mukus tabakasının kir ve tozu yakalayıp hapsetmek ve bunu vücudun dışında tutmak gibi özel bir görevi vardır. Mukus tarafından yakalanan kir ve tozlar var olan balgamın rengini kahverengiye dönüştürebilir. Sigara içmek de mukusa zarar verir. Sigaranın içindeki kimyasallar akciğer duvarlarına yapıştığı için mukusun vücudu koruyan özelliklerini yitirmesine sebep olur. 

Tedavisi

Hastanın bilinçsiz olarak kullandığı ilaçlar balgamın akciğerlerinde kalmasına sebep olduğu için öncelikli olarak göğüs hastalıklarına başvurulmalıdır. Uzman doktor tarafından tedavi planı çizilerek kahverengi balgamın altında yatan neden ne ise ona ulaşılmaya çalışılır. Balgamın atılmasını sağlamak için balgam söktürücü özelliğe sahip ilaçların yanı sıra balgamı yumuşatıcı bitkilerden yapılan çaylar da tüketilebilir. Bitkisel balgam söktürücü çaylar ciğerlerin temizlenmesine çeşitli şekillerde yardımcı olmaktadır. Bazı özel bitkiler balgam söktürücü özellikleri sayesinde hastalığın daha kısa sürede vücuttan giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Nane, okaliptüs, karaağaç kabuğu, anason, kekik, rezene, öksürük otu, meyan kökü, sarımsak, güneş gülü ve meleke otu çayı tercih edilebilir. Tüm bitkiler kaynamış su içerisinde yaklaşık 20 dakika demlendikten sonra süzülerek tüketilebilir. Tercihe göre çayların içine bal ve dilimlenmiş limon da eklenebilir. Çayı tüketmek yerine çayın hazırlandığı kaynamış suyun buharının solunması da ciğerlerin açılmasına yardımcı olarak boğazların yumuşamasını sağlar. Bu da balgamın atılmasına yardımcı olur. 

Ayrıca hastanın bulunduğu odanın nemli tutulması sağlanmalıdır. Bunun için odaya ıslak bir bez de asılabilir. Bodrum kat gibi karanlık ve nemli yerleri mantar oluşumuna sebebiyet verebilir. Hastanın günlük alması gereken su miktarının yarısını limonlu ılık su olarak tüketmesi gerekir. Ağzı tam kapatan maskeler kir, toz ve çevrenden gelen diğer zararlı parçacıkları engelleyeceği için tercih edilebilir.  

Benzer Konular

Kahverengi Balgam Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...