Genital bölgede siğil, erkekte ve kadında görülmesi mümkün olan ve papilloma virüslerinin yol açtığı bir durumdur. Genital bölge de ve çevresinde beliren bu siğillerin görünümü bir toplu iğnenin başı kadar olabilirken bazı durumlarda ise karnabahar görünümünde de meydana gelebilir. Boyutları kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazen 5 cm çapında oluşabilirken bazen de çok ender kişilerde boyutları 15-20 cm çapına kadar büyüyebilir. Genitlal bölgede oluşan ve ağrısız bir semptom olan siğillerin en sakıncalı yanı bulaşıcı olmasıdır. Evli çiftlerden birinin genital bölgesinde siğil oluşması, diğer partnerde de görülebileceği anlamına gelir. Bu gibi durumlarda bayanın ve erkeğin papilloma virüsü hakkında bilgi sahibi olmaları ve ilişkide bulundukları dönemlerde koruyucu kullanmaları gerekir.
Nasıl Bulaşır?
Öncelikle bu siğiller çok eşlilik durumlarında daha çok görülmektedir. Birden fazla kişi ile ilişki yaşamış kişilerin çiftlerinde ve kendilerinde görülme olasılığı diğer kişilere göre daha fazladır. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için örnek vermek gerekirse eğer birleşme esnasında penisin vajinaya değmesi ile virüs direk vajinaya geçer ve bölgede üremeye başlar. Özellikle kadınlara bulaşma olanağı erkeklere oranla daha fazladır.
Belirtileri Nasıldır?
Genital bölgede siğiller kişiden kişiye bulaştığı zaman yaklaşık 2-5 aylık bir kuluçka evresine girerler. Özellikle kadınların genital bölgesin de ya da anüsün etrafında oluşan, büyüklükleri ile sayıları değişken olan siğiller, kitle oluşturması ile ilk belirtisini vermektedir. Belirtileri erkek de ve kadında farklı olan bu hastalık genel olarak erkeklerde belirti vermeden alanda belirme gösterebilir ve sinsice ilerleyebilir. Kadınlarda ise meydana gelmiş ve çok ufak olan genital siğiller bazen gözden kaçabilir. Ancak rahim ağzında kitleler oluşturur ve kendiliğinden alanda büyüme gösterebilir. Özellikle bayanların düzenli olarak gittikleri bir jinekolog muayene durumu varsa bu siğiller doktorun gözünden kaçmayacaktır.
Tanı Nasıl Konur?
Genital bölgede ki siğillerin kitleleri ve boyutları hastalığın tanısı için yeterli görülmektedir. Şayet doktorun gözünde bir şüpheli duruma rastlanılırsa eğer böyle durumlar için doktor direk biyopsi alınmasını isteyecektir ve alınan örnek laboratuvara gönderilecektir. Labaratuvar sonucuna göre siğilin tehlike olup olmadığı anlaşılır ve sonuç hastaya yalın bir dille anlatılır.
Tedavi Nasıldır?
Tedavi de asıl amaç nüksleri en aza indirip enfeksiyonu gidermektir. Aynı zamanda kitlelerin temizlenmesi ve bölgenin siğillerden arındırılması gerekir. Bunun için hastaya ilk olarak ilaç tedavisi önerilir ve ardından lokal tedavi uygulanır. Lokal tedavi olarak ise hastada ki büyük lezyonlarının dağlama yöntemi ile yakılıp yok edilmesi uygun görülür. Bunun için hastanın en az 20'li yaşlarda olması gerekir. Küçük siğiller için dağlama yöntemi doktor tarafından pek tercih edilmez. Bunun yerine likid hidrojen ile dondurulması uygun görülür.