Fosfor Yüksekliği
Fosfor yüksekliği, fosfor yükseldiği zaman böbrek fonksiyonlarında bir problemin yaşandığı söylenebilir. Bulunduğu yerde kireçlenmeye sebep olabilecek ve organlara hasar verebilir. Fosforun böbreğe verdiği hasardan ziyade fosfor yüksekliğine sebep olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Fosfor yaklaşık olarak bütün vücudun %1-2 kısmını oluşturur ve temel minerallerden sayılmaktadır. Kalsiyumdan sonra vücutta en fazla bulunan ikinci mineral olarak kabul edilir.
Fosfor neden yükselir
- Bazı minerallerin dengesizliklerinden dolayı fosfor yüksekliğine sebep olabilir. D vitamini fazlalığı, magnezyum eksikliği, kalsiyum yetersizliği gibi etkenler aynı şekilde fosfor yükselmesine neden olur.
- Diyabetik ketoasidoz durumunda yüksek keton seviyesi yükselir ve kan asidik hal alır. Vücut içerisinde insülin kalmadığından, vücutta bulunan yağ asidi yakmasıyla ortaya çıkar. Çoğu zaman hayatî tehlike oluşturabilir.
- Fosfor yüksekliğinin diğer nedenleri olarak, vücuda aşırı miktarda fosfor girişi yükselmesini etkileyebilir. Kemoterapi ilaçlarının kullanımı, lavman yaptırmak, beslenme yoluyla aşırı derecede fosfor alınması gibi etkenler fosforun yükselmesini sağlar.
- Bazı hastalıklarda fosforun yükselmesine sebebiyet verebilir. Örneğin Karaciğer rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği, kas dokularının aynı şekilde yapılması, şiddetli iltihaplı hastalıklar, paratiroid bezlerinin normalden az çalışması gibi hastalıklar fosfor yükselmesi yine etki yapmaktadır.
Fosfor yüksekliği tedavisiHer hastalıkta olduğu gibi fosfor yüksekliğinin rahatsızlığında da tedavi mümkündür. O yüzden bazı durumlarda çok dikkatli olmak gerekir ve aşağıda yazacağımız hususlara dikkat ederek fosfor yüksekliğini engelleyebilirsiniz. Önemli hususlar şunlardır:
- Kalsiyum, karbonat tabletleri ya da alüminyum hidroksit gibi içerikli ilaçlar kullanmakta fayda vardır.
- Çerez, süt, fasulye ve karaciğer gibi yüksek fosfor içerikli besinlerin tüketiminden kaçınmak gerekir.
- idrar söktürücü ilaçların kullanılması fayda sağlar.
- Bu durumdan ortaya çıkan nedenleri teşhis ederek tedbir alınabilir.
Selma
2017-08-05Ben 15 senelik böbrek nakilliyim 28.07.2017 tarihli kontrollerimde maalesf sıfır tuz kullandığım halde çita diyet yapıyorum dışarıdan kesinlikle hiç bir şey yemiyorum sadece açık 1.2 tane çay şekersiz içiyorum hemoglabin 9 üre128 kraytin 3.267 kaldığının 8.1 fosfor 6.2 glukoz 86 çıktı gerisinin 64 dr um gerek sağol verdi sabah 1 karbonhidratla ilgili her yemek arasında kullanmam için kullandım yine de bazı değerlerim yüksek bazıları düşük geçen ayını tahlillerimmin hepsi çok güzeldi sadece üre ve kararının 4 yıldır 2.25.3.artırıyor durum senin vücudun kaldırıyor dedi diğer dr böbrek sallantida diyor benim gibi ilacını saatinde yemeğini tuzsuz yiyen varmi bilmiyorum yaşım 60 bana fosfor için diğer yukseklikler ve duduklukler hakkında bilgi vede ne önerirsiniz teşekkür ederim cevabınızı bekliyorum.Saygılarımla