Fosfor Çeşitleri
Fosfor Çeşitleri: Fosfor: Karanlıkta ışık veren, katı bir ametaldir. İki şekli bulunmaktadır. beyaz ve mor fosfat olarak adlandırılır.
Beyaz Fosfor:Normal sıcaklıkta balmumu yumuşaklığındadır. Fakat normalde kristal yapılıdır. Havada çok çabuk tutuştuğu için su altında saklanır. Fosforun kesilmesi de su altında yapılır. Çok zehirli bir madde olan fosfor 0,1 gramı insanı öldürebilir. Uzun süre fosfor ile çalışan insanlarda, kronik zehirlenmeler görülür. Çeneler ve dişler çürür, böbrek yetmezliği, diabet hastalığı görülür.
Mor Fosfor:Koyu mor renkte olan fosfor katı yapılıdır. Zehirsizdir. 300-400 derecede tutuşma özelliği bulunur. Fosfor grubunda birde metalik fosfor bulunur. Bu fosfor basınç altında ısıtılması ile meydana gelir. Rengi siyahtır. Yeryüzünde ilk fosfor filizi, 'apa-tit'dir. Fosforun başka filizi de 'fosforit'dir.
Vücut Fosforu:Fosfor insan vücudunda kalsiyumdan sonra en fazla bulunan elementtir. DNA yapılarında bulunurlar. Bunun dışında insan vücudunda diş, kemik, hücre oluşumu, kalp kasının kasılması, böbrek işlevinde, sinir ve kas sisteminde fosfor bulunur. Hücre içi sıvıların ana anyonudur. Proteinlerin yapısına katılarak faaliyetlerini kontrol eder. Enerji rekasiyonlarındaki ATP, ADP ve GTP 'nin yapısında bulunur.
Trikalsik Fosfor: En çok kullanılan fosfor çeşitidir. Öte yandan % 70 trikalsik fosfat içeren sarımsı bir kayaçtır. Bu kayaç, fosforu bağlayabilen yosunların bulunduğu sulu ortamda oluşur. Bu fosfor, mineraller arasında tropikal denizlerdeki bazı adalarda bulunur.
Doğada; organik, yarı organik ve mineral fosfatlar bulunur.
Organik Fosfat:Enerji bakımından zengin bağları bulunan biyokimyasal bileşikleri bulunur. Bunlar gliserik asit fosforu, kreatin fosforu başlıca önemli fosforları dır.
Yarı Organik Fosfor: Bakteriler tarafından hümüse bağlanmış toprak fosforlarından oluşur.
Mineral Fosfor: Fosforun çıkarıldığı mineralleri oluşturur. Aralarında apatitler, koprolitler, fosfatlı kireç kayaları başlıca fosforlarıdır.