Eşeysiz Üreyen Hayvanlar

Eşeysiz Üreyen Hayvanlar

Eşeysiz üreyen hayvanlar: Canlılar âleminde üreme iki şekilde meydana gelir. Bunlar eşeyli ve eşeysiz üreme olarak ikiye ayrılır. Eşeysiz üreme; bir canlının vücudundaki organizmalardan diğer canlıya genler yolu ile aktarılan bir üreme çeşididir. Eşeysiz üreme de döllenme olayı gerçekleşmez. Çünkü üreme hücreleri olan gametlerin birleşiminin olmadığı üreme şekline eşeysiz üreme denir. Birçok bitki ve hayvanda görülen üreme şekli eşeysiz üremedir.


Eşeysiz üreyen hayvanlar kendilerinin aynısı olan bireyleri dünyaya getirir. Bu durum sonucunda da yeni oluşan birey ana bireyden farklı olmadığı için genetik çeşitlilik oluşmaz. Özellikle de mitoz bölünme yapan bu hayvanlar  tek hücreli canlılardır. Eşeysiz üreme farklı şekilllerde oluşmaktadır. Bu üreme çeşitleri ise; sporla üreme, vejetatif üreme, bölünerek üreme, tomurcuklanarak üreme gibi farklı şekillerde üreme yapılmaktadır. Şimdi sizler ile birlikte eşeysiz üremeyen hayvanları inceleyelim.

Eşeysiz üreyen hayvanlar:
  • Öglena
  • Bakteri
  • Paremesyum
  • Amip
Öglenanın üreme şekli: Gözle görülemeyecek kadar küçük olan öglena tek hücreli canlılar arsında yer almaktadır. Eşeysiz üreyen hayvanlar arasında yer alan öglena tatlı su kenarlarında, göl ve nehirlerde yaşayan bir canlıdır. Birçok çedidi olan öglena bölünerek kendine benzer canlılar meydana getiren bir hayvandır.

Bakterinin üreme şekli: Öğlena gibi tek hücreli bir canlı olan bakteriler birçok yerde bulunmaktadır. Denizde, toprakta, suda, havada hatta insan vücudunda dahi bakteriler bulunmaktadır. Çeşitli şekilleri bulunan bakterilerin üremesi bölünerek olur. Belli bir büyüklüğe gelen bakteriler olgunlaşınca ikiye bölünür.  Ve kendilerine benzer yeni bireyleri meydana getirirler.

Paramesyumun üreme şekli: Paramesyumun üreme şekli hem öğlena hem de bakterilerden biraz farklıdır. Çünkü paramesyum hem eşeyli hem de eşeysiz üreme yaparak şekilde üremesini gerçekleştirir. Paramesyumun eşeysiz üremesi ise şu şekildedir. Paremesyum belirli bir büyüklüğe geldiğinde tam orta yerinden boğumlanmaya başlar. Daha sonra ise bu boğumlanma sonucunda paremesyum ikiye bölünür. Ve bu şekilde paremesyum kendine benzer yeni bireyler meydana getirir.

Amipin üreme şekli: Tek hücreli canlılar arasındaki yer alan amipin üremesi de eşeysiz üreme ile gerçekleştirilmektedir. Amip birçok alanda yer alan ve yalancı ayak adı verilen ayakları ile hareket etme yeteneği bulunan tek hücreli bir canlıdır. İkiye bölünerek üreme yapan amip tatlı su ve göllerde yaşar.

Benzer Konular

Eşeysiz Üreyen Hayvanlar Yorumları

Hiç Yorum Yapılmamış! İlk Yorumu Siz Yapmak İstermisiniz?

Yorum Yap

Bülten

Popüler Makaleler

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi hastalıkları, sinir sistemi içinde beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirl...
Siyah Havuç

Siyah Havuç

Siyah havuç, bir diğer adı ile şalgam havuç, şalgam suyunun ham maddesi olarak kulla...
Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil İçin Okunacak Dua

Siğil için okunacak dua, siğillerin yok olması için okunan duadır. Siğil duası 3-5...
Ayak Altında Siğil

Ayak Altında Siğil

Ayak altında siğil, çoğunlukla ayak tabanında oluşan siyah noktalı gri ya da koyu k...
Verrutol Siğil İlacı

Verrutol Siğil İlacı

Verrutol siğil ilacı siğil tedavisinde kullanılan topikal bir ilaçtır. Özellikle el...
Siğil İlacı

Siğil İlacı

Siğil İlacı, Piyasada birden fazla siğil ilacı bulunmaktadır. Siğiller bazen dokt...
Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer

Siğil Nasıl Geçer, Siğil çok fazla görülen bir deri virüsüdür. Siğilin diğer ...
Elde Siğil

Elde Siğil

Elde Siğil, Siğil genellikle bir virüs hastalığıdır. 'Human Papilloma Virüs' deni...
Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir Sistemini Güçlendiren Besinler

Sinir sistemini güçlendiren besinler, sinir sistemi sağlıklı işlev gördüğü süre...
Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, irade dışında çalıştırılan otonom sinir sisteminin bölüm...