Çevresel sinir sistemi nedir, vücutta beyin ve omuriliği diğer organlara bağlayan sinirlerin oluşturduğu sistemdir. Beyin ve omurilik dışındaki sinirler ve gangliyon çevresel sinir sistemini meydana getirir. Sinirlerin 12 çifti beyinden çıkarken, 31 çifti omurilikten çıkmaktadır. Beyinden çıkanlar kafadaki duyu organlarıyla, kaslar ve salgı bezleriyle bağlantılıdır. Vagus siniri ise iç organlarla bağlantılıdır. Omurilikten çıkanlarda duyu ve motor sinirleridir. Her omurilik siniri ön ve arka kök olarak iki kökün birleşiminden oluşur. Arka kök duru sinirlerinden, ön kökte motor sinirlerinden oluşur. Bu kökler omurlar arasındaki delikte birleşir ve tek sinir olarak çıkar. İnsanlardaki en büyük sinir çifti ise, bacaklara uzanan siyatik siniridir.
Çevresel sinir sisteminde bulunan duyu sinirleri, gelen uyarıları alır, bunları beyin ve omuriliğe götürür. Bu bölgelerdeki tepkiler dokulara, organlara ve bezlere motor sinirleri taşımaktadır. Çevresel sinir sistemi iki bölüm halinde incelenir.
Çevresel sinir sisteminin bölümleri
Somatik sinir sistemi: Burada duyu sinirleri ile motor sinirleri bulunmaktadır. Buradaki sinirlerin gövdeleri merkezi sinir sisteminde bulunmakta, uzantıları da iskelet kaslarına kadar gitmektedir. İstemli şekilde yapılan hareketler somatik sistem tarafından kontrol edilmektedir. Bu sistemde bulunan sinir hücrelerinin aksonları miyelin kılıfla kaplıdır. Bu yüzden impuls iletimi çok hızlı şekilde gerçekleşir.
Otonom sinir sistemi: Bu sistem kalp, mide, kan damarları, ince bağırsak, salgı bezleri, eşey bezleri gibi iç organlarının çalışmasını denetlemektedir. Burada bulunan sinirler istek dışı çalışan iç organların faaliyetlerini düzenlemektedir. Burası parasempatik ve sempatik sistem olarak 2 kısımdan oluşur. Sempatik sinirler kişiyi zor durumlardan korur. Kan damarlarının daralması, kalp atışlarının hızı, göz bebeklerinde büyüme, tükürük ve göz yaşı bezlerinin çalışması, bronşların genişlemesi, safra salgısının durması, mide hareketlerinin azalması, idrar torbasındaki genişleme otonom sinir sisteminin etkisiyle olur. Parasempatik sinirler kafa bölgesine ait olan sinirlerle beraber beyin ve omuriliğin sağrı bölümlerinden çıkar. Bu sinirler göz bebeğinde küçülmeye, ince ve kalın bağırsakların hareketlerinde azalmaya, gözün karanlığa uyum sağlaması, göz yaşı bezinden salgı olması, bronş daralması, mide hareketlerinin artması, safra salgısının olması, kalp atışlarının yavaşlaması, idrar kesesinde kasılma gibi işlevleri yerine getirir.
Parkshinhye
2018-03-20Çok alakasız hiç bir şey anlamadım valla
Simge
2017-10-24Bir şey anladiysam ne oliyim
muhammed
2017-10-21teşekkür eder
ve başarılar diler
sağolun
Sezen
2017-09-28Çok tesekkur ederim elinize sağlık çok güzel olmus
emine
2016-12-18on numara olmuş. emeğinize sağlık :D
anonim
2016-10-20çevresel sinir sistemi çalışmazsa diğer yapı ve organlara etkisini de paylaşırsanız çok mutlu olacağım şimdiden teşekkürler
selinsu
2016-10-14Konuyla alakalı değil ama çok güzel olmuş