Beyaz Fosfor
Beyaz fosfor, Fosfor hızlıca alev alabilen ve karanlıkta parlayan bir cisimdir. Özellikle beyinde ve sinir dokusunda bulunur. Fosfor ilk olarak idrarda tespit edilmiştir. Kimyacılar eskiden kemik yakarak fosfor elde etmeye çalışırlardı. Fosfor vücuda tüketilen besinlerle de geçer. Kül fosfor bakımından çok zengindir. Doğada kırmızı fosfor, siyah fosfor ve beyaz fosfor olmak üzere 3 çeşidi vardır.
Beyaz fosfor nedir? Fosfor elementinin bir alotropudur. Aynı zamanda çok şiddetli bir zehirdir.
Beyaz fosfor özellikleri nelerdir?
Beyaz fosfor havada bırakılacak olursa mavi bir ışık çıkartır. Yumuşak bir maddedir ve suda erimez. Çok hızlı alev alır. Beyaz fosforun ısıtılmasıyla kırmızı fosfor elde edilir. Kırmızı fosfor kibrit ve havai fişek yapımında kullanılır. Beyaz fosfor çok tehlikeli bir kimyasaldır. Oksijenle temas ettiği anda yanar. Vücudun 10 katına kadar da yanma etkisi vardır. Üretimi esnasında oksijenle teması olmazsa uzun süre saklanabilir. İnsanın kemiğine bile yakar. Yanma hızı ve süresi ortamın nemine göre değişiklik gösterebilir. Yanmayı başladığı zaman durdurmak mümkün değildir. Suda durabilir fakat sudan çıkınca yanmaya devam eder. Beyaz fosfor içi su dolu bir şişede muhafaza edilir.
Ayrıca oksijenle temas halinde yandığı için havada tutuşması ile yere düşüp dağılarak kişilerin üzerinde ki giysilere kadar havadan aşağıya değdiği bölgeyi yakar. Değdiği vücutta da deriye yapışma özelliğine sahiptir.
Beyaz fosfor hangi alanlarda kullanılır?
- Yangın silahı olarak askeri alanlarda kullanılır.
- Bomba yapımında kullanılır.
- Böcek veya fare zehirlerinde kullanılır.
- Askeri alanda düşmana karşı sis yapımında kullanılır.
Beyaz fosfor nasıl öldürür ? Beyaz fosfor vücutta ki öldürücü etkisini farklı yollarla gösterebilir. Bunlardan birisi beyaz fosfor havasının akciğerlere solunum yoluyla alınmasıdır. Bu durum ciddi zehirlenmelere hatta ölüme kadar gider. Bir de çevreden istem dışı beyaz fosforu direk ağza alınması durumunda hızlı ve acı bir ölüme yol açar. Ağızdan alınması ile solunum ve sindirim sistemini de yakar ve eritir. Bir diğer öldürücü etkisi de direk olarak beyaz fosforun dokudaki teması ile gerçekleşir. Vücuda teması halinde yanma etkisi kemiklere kadar devam eder. Önce deriyi sonra tüm kemikleri yok eder.