Vajinada Siğil, pek çok bayan için rahatsız edici bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. HPV adı verilen ve altmıştan fazla virüsü içinde barındıran bir virüs ilesinin bölgeye yerleşmesi nedeni ile oluşan bu rahatsızlık, virüsün başka yerlere yerleşmesi sonucu farklı yerlerde de çıkabilmektedir.
Vajinada Siğil Oluşumunun Nedenleri
Vajinal bölge dediğimiz bayanlar için genital olan bölgede meydana gelen siğil oluşumlarının farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir. Ancak daha çok cinsel ilişki sonrası ortaya çıktığı ve bu yolla bulaştığı görülen bir rahatsızlıktır.
Vajinada Siğil Belirtileri
Bayanlar için HPV virüsünün vajina bölgesinde yerleşmesi sonucu oluşan vajinada siğil aslında bu virüsü taşıyan kişilerin sadece %30'unda görülmektedir. Kalan %70'lik kısımdaki kişilerde ise herhangi bir belirti ya da siğil oluşumu görülmemektedir. Oluşan siğiller bazen kırmızımsı olabildiği gibi kahverengimsi de olabilmektedir. Hatta pembemsi ve grimsi renklerde de olabilmektedir. Büyüklü küçüklü olabildikleri gibi sadece bir bölgede yerleşmeleri ya da kasık aralarında vajinal bölgenin tamamına kadar yayılabilmeleri de söz konusudur. Bu oluşumların çoğu zaman ağrısız olsa da kaşıntı, ağrı ve kanama yapabildikleri de görülmektedir.
Vajinada Siğil Oluşumu İçin Risk Taşıyan Kişiler Kimlerdir?
- Kişinin ya da eşinin birden fazla kişi ile cinsel ilişkiye giriyorsa bu kişilerin her ikisinde de genital bölgede siğil oluşumu söz konusu olabilmektedir. Bayanlarda vajinada siğil görülürken erkeklerde de penis ve torbalarda görülebilmesi mümkündür.
- 20 ile 24 yaş arasındaki kişilerde bu virüsün görülme olasılığı fazladır.
- Eğer cinsel ilişki yolu ile bulaşan Klamidya ve Herpes Simpleks gibi başka rahatsızlıklarınız varsa bu durum da HPV virüsünün siğil oluşumuna neden olması üzerinde etkili olmaktadır.
- Doğum kontrol hapı kullanma ya da hamile olma gibi durumlarda da bu rahatsızlık görülebilmektedir.
- Ten rengi beyaz olan kişilerde de görülme riski fazladır.
- Hodgkin, lösemi gibi bağışıklık sisteminde zarar oluşturan rahatsızlıklarınız varsa bu virüsün yerleşmesi için tehlike grubu içerisinde yer almanız söz konusudur.
- Sigara kullanan kişilerde de sigara kullanmayan kişilere göre vajinada siğil oluşumlarının fazla olduğu görülmektedir.
Daha çok estetik ile tedavisi yapılan vajinada siğil oluşumlarının tamamen yok edilebilmesini sağlayacak bir tedavinin bulunmadığı görülmektedir. Siğil oluşumlarının boyutuna, şekillerine ve sayısına göre farklı tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Ancak tedavi edilse de tekrar oluşması söz konusu olabilmektedir.
Tedavi sürecinde öncelikle herhangi bir uygulama yapılmaz, çünkü birçok hastada herhangi bir şey yapmaya gerek kalmadan siğillerin 2 ya da 3 ay içerisinde geçtiği görülebilmektedir. Kendiliğinden geçmezse siğillerin durumuna göre krioterapi, kimyasallar, trikloroasetik asit, elektrokoterizasyon, lazer tedavisi, interferon tedavisi seçenekleri arasından biri uygulanır.
Vajinada siğil oluşumlarında ilaçlar da kullanılabilmektedir. Bunlar keratolitik ajanlar, immünmodülatörler, interferonlar ve antimetabolitler olarak adlandırılan ilaçlardır.
Bunlar dışında uygulanan tedavi yöntemlerinden biri de cerrahi yöntemlerdir. Bu cerrahi yöntemlere de kriyoterapi, elektrokoter ve LEEP adları verilmektedir. Bu tedavi yöntemleri içinde hangisini seçmeniz gerektiğine ise ancak bir uzman doktor karar verebilmektedir.