Tek ve Çift sayılar, Matematikte tam sayıların tek veya çift olma durumuna Parite denir. Şimdi öncelikle bilmemiz gereken bir kısaltma olan ''Z'' işaretinin anlamı tam sayılardır. Tam sayılar sayı çizelgesindeki kesirli veya virgüllü sayıların dışındaki 1,2,3 gibi sayılardır. Tek ve çift sayılar toplamı = Z'dir. Çift sayılar = ( ... -4,-2,0,2,4...) gibi 2 sayısına bölünebilen sayılardır. Tek sayılar =(...-3,-1,0,1,3...) gibi 2 sayısına bölünemeyen sayılardır.

Asal sayılar, sadece kendisine ve 1 sayısına bölünebilen sayılardır. Asal sayıların neredeyse hepsi tek sayıdır, sadece 2 sayısı dışında. Yani tek sayılara, 2 dışında bulunan bütün asal sayılar lakabını kullanabiliriz.Çift sayılarda, ise 2 sayısı dışında hiçbir asal sayı bulunmaz.

Matematikte sayılar, ''n'' ile gösterilir. Çift sayılar sembolik olarak 2n ile gösterilir. tek sayılar ise sembolik olarak 2n+1 veya 2n- 1 ile gösterilir. 0' da bir çift tam sayıdır fakat 2n+1=0 denklemini sağlayacak bir tam sayı yoktur.

Tek sayılar ve çift sayılarla ilgili birkaç önemli bilgimiz var, bunları maddeler şeklinde sıralarsak şu şekildedir:
  • İki tek sayıyı toplarsak veya birbirinden çıkartırsak sonuç çift sayı olur.
  • Bir tek sayı ve bir çift sayıyı toplar veya birbirinden çıkartırsak sonuç pozitif olur.
  • İki tane çift sayıyı toplar veya birbirinden çıkartırsak sonuç çift sayı olur.
  • İki tane çift sayıyı çarparsak sonuç çift sayı olur.
  • İki tane tek sayıyı çarparsak sonuç tek sayı olur.
  • Ve son olarak bir çift sayı ile bir tek sayıyı çarparsak sonuç çift sayı olur.

Bir çarpım yaptığımız zaman eğer sonuç tek sayı ise çarpanların hepsi tek sayıdır, ama eğer çarpım sonucu çift sayı ise çarpanlardan en az biri çift sayıdır.
Çift sayıların birler basamağında kesinlikle ''0,2,4,6,8'' sayılarından biri olur. Tek sayıların birler basamağında ise ''1,3,5,7,9'' sayılarından biri olur.
Matematikte bir sayının parite olaması demek o sayının denkliği demektir, yani 2=çift sayı demek 2 sayısının denkliğidir.