Sürekli balgam, aslında tek başına bir hastalık değildir. Fakat bazen farklı hastalıklar insanlarda sürekli olarak balgam birikmesi gibi problemlere neden olabilir. Bu durum, ilk zamanlarda kişilerde herhangi bir soruna neden olmayabilir. Fakat zamanla bu problem artarak insanlarda öksürük, ve hatta kusma sorunlarına bile neden olabilir. Boğaz kısmında biriken balgam, kişilerde olur olmaz yerlerde etkisini göstererek kişinin konuşmasına bile olumsuz etkilerde bulunabilir. Bu nedenle sürekli balgam problemine çözüm bulmalısınız. Sürekli balgam, bir.ok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenle sıkı bir doktor muayenesi yapılmadan bu durumun nedeninin tespit edilmesi mümkün değildir. Eğer kişideki balgam rahatsız edecek bir dereceye gelmişse kesinlikle bu duruma müdahale edilmelidir. Aksi durumlarda çok ciddi problemler ortaya çıkabilir. Sürekli balgam, bazen akciğer hastalıklarının bir olumsuz etkisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıklar insanlarda ölümcül sonuçlara neden olabileceği için kesinlikle erken müdahale önem taşır. Sürekli balgam sorununun ciddiyetini anlayabilmek için aslında çıkarılan balgamın rengine kıvamına kokusuna ve diğer görünüşlerine bakmanız da etkili olacaktır. Çünkü birçok balgam çeşidi vardır. Bu çeşitler balgamın ne kadar tehlikeli olduğunu ortaya çıkarır. Sürekli balgam sorunu yaşayan insanlar bir süre sonra boğazlarında o anda balgam olmasa bile balgam çıkarma gibi bir huy edinirler. Bu durumda kişi sık sık boğazı gıcık olmuş gibi sesler çıkaracaktır. Bu durum da zamanla kişiye ve çevresindekilere rahatsızlık verecektir. Tüm bu problemlerle karşılaşmadan önce balgam diye önemsememezlik yapmadan soruna müdahale etmek gerekir. 


Sürekli balgam çeşitleri:
  • Sümüksü balgam: Genellikle pelte şeklinde görülür ve berrak bir yapısı vardır. Sümüksü balgam çeşidi üzerinde köpüklenme görülebilmektedir. Bu balgam eğer kişilerde sürekli olarak görünür bir hale gelmişse bu kişilerde bronşit şüphesi duyulabilir. Bu gibi balgamların görüldüğü kişilerde çok kısa bir zaman sonra iltihaplanmalar meydana gelebilir. Bu nedenle kişilerin çok dikkat etmeleri gerekir. 
  • Cerahatli ve sümüksü balgam: Genellikle kişilerdeki cerahatler nedeniyle oluşur. Bu balgam kişide kronik bir hal alarak sürekli balgam problemine neden olabilir. En sık görülen balgam türü de bu balgamdır. Genellikle bronşit hastalığının ilerlemiş halinde görülür. Bu balgam kişide süreklilik gösterirse kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. 
  • Kanlı balgam: Eğer kişideki balgam sürekli kanlı olarak görülüyorsa bu durum çok ciddi sorunların belirtisi olmaktadır. Genelikle akciğer kanseri, verem, boğmaca, bronşit gibi ciddi hastalıkların ilerlemiş hallerinde görülür.
  • Siyah ya da gri balgam: Sürekli balgam probleminde en çok karşılaşılan balgam türüdür. Çünkü sigara içen insan sayısı arttıkça bu sorun da artmaktadır. 
Sürekli balgam nasıl tedavi edilir?

Sürekli balgam sorunu için daha çok içerisinde asetil sistein adı verilen etken maddenin bulunduğu ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların düzenli ve doğru kullanımı sonrasında sürekli balgam problemi hızlı bir şekilde çözülebilir. Bu ilaçlar suda çözünerek kullanılmaktadır ve doktor reçetesi olmadan kullanılmamalıdır. Asetil sistein adı verilen etken madde, balgam ile temas ederek balgamın daha akışkan bir hale gelmesini ve sürekli olarak bölgede kalmasını engellemektedir. Genel olarak bakıldığında sürekli balgam problemi yaşayan insanlarda bu sorunun çözümü sadece ilaç tedavileridir. Bunun yanında eğer sürekli balgam sorunu bir hastalık nedeniyle oluşuyorsa daha çok bu ilaçların yanında hastalığın ortadan kaldırılması için tedaviler yapılır. Zaten hastalık ortadan kalktığı zaman sorun da kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Eğer bu sorun bir çocukta görülüyorsa tedavilerin dozajı biraz daha düşük tutulmalıdır.