Sinir sistemi bozuklukları, sinir sistemi vücuttaki tüm organ ve dokuların işlevlerini yerine getirmesini sağlayan bir bütündür. Sinir sisteminde meydana gelen bozukluklar gerek psikolojik olarak, gerekse fiziksel olarak çeşitli sorunların, hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Akıl almaz bir biyolojik sistem olan sinir sisteminin bir yerinde ortaya çıkan bozukluk, beraberinde genel sağlık üzerinde etkili olan rahatsızlıklara yol açar.

Sinir sistemi bozukluklarının neden olduğu sorunlar

Sinir bozukluğu: Özellikle yaşam koşullarından etkilenen kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Psikolojik olarak kişiyi etkileyen bu durum, endişe içinde olma durumuna anksiyete, bitkinlik şeklinde olan durumuna depresyon denir. Yaşamdan zevk almama, mutsuz olma, düzensiz uyku gibi belirtiler gösterir. Bu sorunlar sinir sistemi bozukluklarından kaynaklanır.

Sinirsel ağrılar: Künt şeklinde ağrılarla vücudun her yerinde etkili olur. Genellikle kalp çevresi ağrıları görülür. Bazen baş ağrıları etkilidir. Eğer bedensel bir sorundan kaynaklanmıyorsa, bunların nedeni sinirsel kaynaklıdır.

Sinirsel hazımsızlık: Sinir sistemi uyumlu çalışmasını kaybettiğinde ortaya çıkan bir sorundur. Alkol ve sigara kullanımı, kafein alımı, süt tüketimi, yemeklerin hızlı çiğnenmeden yenmesi gibi etkenler sorunun büyümesine, yakınmaların artmasına yol açar. Karın bölgesinde ağırlık hissi, mide ekşimesi, gaz çıkarma, geğirme, baş ağrısı, yorgunluk, unutkanlık gibi etkiler ortaya çıkar.

Sinirsel kusma: Sinir sisteminde ortaya çıkan düzensizlik nedeniyle, ağza su gelmesi ya da kusma şeklinde ortaya çıkar. Sinirlenmemek, düzenli bir yaşam tedavideki ilk aşamadır.

Afoni: Bu sorun kısmi ya da tam olarak ses kaybı yaşanmasıdır. Bunun nedeni genellikle konuşma kaslarının kontrolünü sağlayan sinirlerin hasarlanması, boğaz hastalıkları ve nerozdur.

Anosmi:Nezle, grip gibi enfeksiyonlar sonucunda ya da koku siniriyle ilgili olan beyin bölgesindeki patolojilerden kaynaklanan koku alamama sorunu, sinir sistemi bozuklukları arasındadır.

Bağırsak gazı: Bağırsaklardaki şişkinliğin nedeni bağırsak gazı olabilir. Bunun sebepleri bezlerin yeterince çalışmaması ya da sinir bozukluğundan olabilir.

Bel gevşekliği: Cinsel ilişkideki erken boşalma sorunudur. Tıpta ejekülasyon olarak tanımlanır. Genellikle ruhsal sorunlardan kaynaklanır. Sinirlerin dinlendirilmesi, açık havada bulunma, hazmı kolay yiyeceklerle beslenme gibi önlemler alınabilir.

Yüz sinir felci: Sinir sistemi bozukluklarının neden olduğu rahatsızlıklardan biridir. Genellikle kalıcı etkiye neden olmaz. Yüzün yarısının kısmı olarak hareketsiz kalması şeklinde meydana gelir.

Demiyelinizasyon: Bu sorun sinir liflerini saran miyelin kılıfının kaybı sonucunda ortaya çıkar.

Dil felci: Sinir sisteminden kaynaklanan bozuklukla dil gücünün kaybedilmesidir.

Epilepsi: Merkezi sinir sistemi hastalığı olan epilepsi sara hastalığı olarak ta bilinir.

Felç: Sinir sistemi bozukluğu nedeniyle kas gücünün kaybedilmesi felç ya da inme olarak tanımlanır. Felç hafif ve ağır şekilde ortaya çıkabilir. Sinir sistemindeki hasarın derecesine göre, felcin etkisi farklı olur.

Havale geçirme: Vücuttaki kasların ani şekilde kasılmasıyla ortaya çıkan sorundur. Havale yetişkinlerde genellikle epilepsi nöbetlerinde ortaya çıkar. Çocuklarda ise, sinir sisteminin çeşitli unsurlara karşı verdiği tepki sonucunda görülür.