Siğil nedir? Siğil insan vücudunda genelde el ve ayaklarda çıkan, görünümü karnıbaharı andıran kabarcıklardır. Siğile viral bir enfeksiyon neden olur. Bu viral enfeksiyonun kaynağı 130 farklı tipi bulunan ve Human Papilloma Virüs (HPV) adı verilen virüstür. Siğil türlerinin çoğu zararsızdır. Siğil bulaşıcıdır, özellikle açık yaranız varsa bir başka kişiden siğil kapabilirsiniz. Siğil genellikle bir kaç ay içinde kaybolur ancak bazı türleri yıllarca sürebilir ya da bir süre gözden kaybolsa da yeniden çıkabilir.
Siğil türleri:
- Yaygın siğiller: Daha çok elde görünür ama vücudun her yerinde çıkabilir. HPV tip 2 ve tip 4'ün yol açtığı bir siğil türüdür.
- Düz siğiller: Ufak kitleler halinde çok sayıda bulunabilir. Daha çok boyunda, yüzde görülür. HPV tip 3, tip 10 ve tip 28'in yol açtığı bir siğil türüdür.
- İpliksi siğiller: Göz kapakları ve dudaklarda görülür.
- Genital siğiller: Genital organlarda görülür. Yüksek riskli HPV tipleri nedeniyle meydana geldiyse kansere yol açabilir. Rahim ağzı kanseri, bazı penil ve anal kanser türleri bu siğille bağlantılıdır. Düşük riskli HPV tiplerinin yol açtığı genital siğiller zararsızdır. Genital siğillerde yüksek riskli HPV tipleri 31, 33, 35, 39, 45, 52, 58 ve 59'dur. Düşük riskli ve en yaygın tipler 6 ve 11'dir. Genital siğiller cinsel ilişki yoluyla bulaşır.
- Mozaik siğiller: Daha çok el ve ayaklarda görülür.
- Periungual siğiller: Tırnak etrafında görülür.
- Plantar siğiller: Ayaklarda görülen ağrılı bir siğil türüdür.
Önlemler:
Gardasil özellikle genital siğillerin ve rahim ağzı kanserinin önlenmesinde kullanılan bir HPV aşısıdır. Bu aşı 16. 18. 6 ve 11. tip HPV'den korur. Tip 16 ve 18 HPV rahim ağzı kanserlerinin %70'ine yol açmaktadır. Tip 6 ve 11 HPV genital siğillerin %90'ına yol açmaktadır. Ne yazık ki HPV aşıları henüz virüsün bütün türlerine karşı koruma sağlamamaktadır.
Tedavi:
Siğil tedavisinde pek çok yöntem vardır ve bu yöntemler her geçen gün daha da gelişmektedir. Salisilik asit içeren ilaçların siğil tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bunun yanı sıra kriyoterapi yöntemi de (dondurma) siğil tedavisinde etkilidir. Çinko sülfat içeren hapların kullanımı da siğillerin azalması ya da yok olmasında işe yaramaktadır. Siğilin cerrahi yöntemle çıkartılması ve lazer tedavisi de zaman zaman uygulanan siğil tedavi yöntemleridir. Bazı durumlarda siğil tedavi edilse bile uzun süre sonra tekrar ortaya çıkabilir.
Alternatif tıpta siğil tedavisi:
Halk arasında temre otunun (kırlangıç otu olarak da bilinir) özsuyunun siğile iyi geldiğine inanılır. Otun özsuyu siğile direkt olarak uygulanır. Çiğ patatesin siğile sürülmesi de iyi geldiğine inanılan bir uygulamadır. Ortasından kesilmiş söğüt çubuğundan akan sıvı, incirden akan süt veya ceviz yağı da günde iki kez siğil üzerine uygulanabilir.