Ses Tellerinde Nodül, Ses telleri üzerindeki küçük nasırlanmış yapıya ses teli nodülü adı verilir. Gırtlak yapısından dolayı kadınlarda daha fazla görülür. Kişinin yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak oluşan nodüllerin farklı sebepleri vardır. Örneğin bayanlarda görülen nodüllerden farklı olarak erkeklerinki genellikle patolojik nedenlerden dolayı gelişir. Ses telleri nodülleri bayanlarda ses terapisi adı verilen tedavi yöntemi ile düzeltilebilirken erkeklerde ise ses dokusunda organik bir durum olup olmadığının araştırılması için testler yapılır. Bu testlerin sonucu genellikle cerrahi müdahale ile sonuçlanır.Bilinenin aksine nodüller bir hastalık değildir. Ancak önemsenmeyen ve tedavi edilmeyen nodiller ilerleyen zamanlarda kansere dönüşebilir. O nedenle tanı ve teşhis oldukça önemlidir. Ses, uzun süre ve aşırı kullanıldığında tahribatların oluşması oldukça olağandır. Zorlanmanın en görüldüğü yerlerde ses tellerinde kalınlaşma meydana gelir.

Ses Tellerinde Nodül Belirtileri

Ses teli nodülünün en genel belirtisi ses kalitesinin düşmesidir. Ses kalitesinin düşmesi durumunda tiz sesler çıkarılamaz. Ses kısıklığı veya ses boğukluğu yaşanabilir. Ayrıca seste çatallaşma ve titreme de olabilir. Bu his genelde kişiyi boğaz temizlemeye iter. Kişinin konuşmaya başlamasıyla sesinin duyulması biraz zaman alabilir.  Bunların dışında diğer belirtiler ise şöyledir:

  • Ses yorgunluğu
  • Kulaklara vuran zonklama adı verilen ağrı
  • Boğazda bir cisim varmış hissi
  • Boyun ve gırtlak ağrısı

Ses Tellerinde Nodül Nedenleri

Ses tellerinde nodül oluşumunun en büyük nedeni sesi kötü kullanmaktan kaynaklanır. Bu durum, ses telleri üzerinde yumuşak ve küçük pütürlenmelere neden olur. Zamanla bu pütürlü noktacıklar sertleşerek ses teli nodülü adı verilen yapıya  dönüşür. Sesin kötü kullanımı devam ederse yada aniden yaşanan travmatik bir durum olursa nodül daha da büyüyebilir. Ses tellerinde nodüle neden olabilecek birçok durum vardır. Bunlar:

  • Alerji (bahar alerjisi veya gıda alerjisi gibi)
  • Reflü
  • Uzun süre konuşma hali yada sık bağırma
  • Sürekli öksürmek
  • Fazlaca kafein, sigara ve alkol tüketimi
  • Stress
  • Ses teli gerginliği ve felçleri
  • Az salgılanan tiroid hormonu

Ses Tellerinde Nodül Tedavisi

Ses tellerinde nodül tedavisi olukça çeşitlidir. Nodülün boyutuna ve evresine göre tedavi yöntemleri seçilir. 

Ses Terapisi

Nodülü tedavi etmenin ilk yöntemi ses terapisidir. Sesi doğru kullanmayı öğreten bu teknik sayesinde ses tellerine aşırı basınç uygulanmasını engellenecek ve nodüllerin küçülmesi hatta yok olması sağlanacaktır.

Botoks Şırıngaları

Botoks şırıngaları ses tellerinde kısmı felç adı verilen travmatik etki yaratır. Bu etki sayesinde ses telleir üerinde nasırlanmış tabaka yok olarak ses telleri normale döner. Bu şırıngalar operasyon gerektirmez. Soluma yolu ile sterois içerikli spreyler kullanılır. Sprey kullanımı yaklaşık 1-2 hafta içerisinde etkisini göstermeye başlar.

Fonomikrocerrahi

Bazı nodüller ses terapisine cevap vermez. Bu genellikle ilerlemiş nodüller için geçerli bir durumdur. Böyle bir durumda fonomikrocerrahi adı verilen yöntem uygulanır. Bu yöntem genel anestezi yöntemi ile sağlanır. Mikroskop aracılığı ile yapılan bu ameliyat oldukça özen ister. Ameliyat esnasında yapılacak mikronluk bir hata kişinin sesini kaybetmesine bile yol açabilir.  Operasyon esnasında ses teli nodülü sağlıklı ses telinden ayrılarak ameliyat tamamlanır. Uygun tedavi yöntemi seçilerek 6-12 hafta içerisinde hasta iyileşme gösterir. Cerrahi müdahaleden sonra hastanın mutlaka ses terapisi alması gerekir. Ses terapisi kalıcı iyileşme açısından oldukça önemlidir.

Tüm bunların dışında kişinin günlük yaşamında dikkat etmesi gereken bir kaç husu vardır. Bunlardan birincisi sesi dinlendirmektir. Günde 3 kere tuzlu su ile gargara yapılabilir. Sigara tüketilmemeli ve dumanlı yerlerde durulmamalıdır. Günde ortalama olarak 8 bardak su içilmelidir. Tedavi sonrası en az 15 gün süt ve sütlü ürünlerden uzak durulmalıdır.