Ses nodülü, Sesin kötü kullanılmasından kaynaklanan nasırımsı yapılardır. Ses nodülleri kötü huylu yumrular değillerdir. Sesin kötü kullanımı sürekli devam ederse, ses nodülleri daha büyüyüp katılaşma gösterirler. Bu durumda mutlaka sesin dinlendirilmesi ve ses tellerinin zorlanmaması gerekmektedir.

Ses nodülü sebepleri

Çığlık atmak, bağırmak, uzun süre şarkı söylemek, çok uzun süre konuşmak ve bağırmak ve aynı zamanda uzun süreli kısık ses ile konuşmak ses nodüllerini sebebiyet vermektedir.

Gıda alerjisi ve bahar alerjisi boğaz kısmında ve ses tellerinde iltihaba sebep olabilecek alerji türleri ses nodülüne sebep olmaktadır. Ses nodülü aynı zamanda sürekli öksürmekten, sigara içmekten ve çok fazla alkol tüketimi sebebi ile de ortaya çıkmaktadır.

Uzun süreli ses teli gerginliği, ses teli felci yaşamak, reflü, tiroid hormonu azlığı ve sinüs iltihapları da ses nodüllerine sebebiyet vermektedir.
    Ses nodülü belirtileri nelerdir

    En önemli belirtisi sesin kısılması ve boğuk bir şekilde çıkmasıdır. Aynı zamanda çatallaşma ve seste titremede görülmektedir. Kişinin konuşma anı ile sesinin çıkması arasında biraz zaman geçebilir. Bu belirtiler dışında aşağıdaki belirtilerde görülmektedir.
    • Kulaklarda zonklama şeklinde bir ağrı meydana gelmesi
    • Boğaz kısmında yumru şeklinde bir his oluşması
    • Boyun kısmında bir ağrı
    • Vücut ve ses yorgunluğu
    Ses nodülü tedavisi

    Ses nodülü ilk önce tuzlu su ile gargara yapılabilir. Bu sayede ses telinde meydana gelen nodülü yumuşatacak ve iltihaplanmasını engelleyecektir. Günde üç kez tuzlu gargara yapılması önerilmektedir.

    Sesin mutlaka dinlendirilmesi gerekmektedir. Zorunlu durumlar dışında konuşulmaması önerilmektedir. Boğazda ağrıya sebebiyet vermeyecek bir ses tonu ile konuşmanız gerekir. Bu aşamada sesin en doğru şekilde nasıl kullanılması gerekliliğini bir ses terapistinden yardım alarak öğrenebilirsiniz.Ses tellerine botoks şırıngaları uygulanarak, kısmi felç yaratılır. Bu sayede ses tellerinin dinlenmesi sağlanarak, iyileşmesi için fırsat verilmiş olur. İlerlemiş ses nodüllerinde en son çare olarak cerrahi müdahale yapılmaktadır. Cerrahi müdahale iki yöntem ile yapılır;

    Fonocerrahi; ses nodülünü sağlıklı ses teli dokularından ayırma işlemidir. Genel veya bölgesel anestezi uygulaması ile yapılmaktadır.

    Mikrolaringoskopi; ciltte herhangi bir kesi yapılmadan, ağız yolu ile laringoskop ismi verilen bir cihaz ile yapılmaktadır. Ameliyat süresi bir saati bulmaktadır.