Şeffaf balgam, kaynağı akciğerlerimiz olan, öksürük yoluyla dışarıya attığımız salgılara denir. Şeffaf Balgam  aynı zamanda astımın  tipik özelliklerinden  biridir, çok yoğun ve yapışkan olur, kişi  bunu dışarıya  atmakta  bazen zorlanabilir, kimi zaman kalabalık ortamlarda kişiler öksürerek çıkarttıkları balgamı yutmak zorunda kalabilirler, yutulan zamanlarda ise  balgamı dışkı yoluyla atmamız mümkündür. 


Şeffaf balgam tedavisi

Balgamın tedavisi için öncelikle bol su  tüketimi, bazı otlar ve bitkisel çaylar önerilir. Bunların ilk başında tere otu gelmektedir. Tere otu her sabah özellikle aç karnına üzerine bir iki damla limon suyu damlatarak yenirse balgamı  sökmeye  yardımcı olacaktır. Bunun dışında ısırgan otu, meyan kökü ve zencefil de balgamı atmamızı sağlayacak bitkiler arasındadır,  eğer bunlar da balgamı  atmamıza yardımcı  olmuyorsa, kişinin bir doktora  gitmesi gerekmektedir. Doktora gidildiği zaman öncelikle doktorun balgamın rengini öğrenmesi  gerekir. Balgamın rengine göre neden kaynaklandığı belirlenip ilaç  tedavisine gidilir, tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir.

Şeffaf balgam birçok renkli balgam çeşitlerinden sadece bir  tanesidir. Balgam rengine göre akciğer ve solunum yolları hastalıklarından bir çoğunun da habercisidir. Öncelikle astım hastalarında balgam rengi  böyle olur, balgam yapışkan olduğu için çıkarmakta zorlanabilirler, bu balgamı çok az bir miktarda bile çıkartsalar rahatlayabilirler, astım hastasında görüldüğü gibi zatürrede  de görülebilir.