Patlıcanlı Börek, Patlıcanlı börek dendi mi, şahsen bende akan sular durur. Patlıcanlı böreği, yeyip de sevmeyeni de ben hiç duymadım. Patlıcanlı börek, börek çeşitleri arasında vazgeçilmez olanlardan da diyebiliriz, çocukluğumuzdan beri gelen müthiş bir lezzettir. Patlıcanlı böreğin özel bir yöresi yoktur, Ülkemizin Her bölgesinde severek yapılan ve yenmeye doyulmayan bir börek çeşididir. Patlıcanlı börek, içerisinde yapımından dolayı çok fazla un ve yağ barındırdığı için, yani kalorisi ve kolesterolü yüksek bir besin olduğu için, sadece diyet yapanlar ve kolesterolü yüksek olanlar tarafından pek tercih edilmez. Patlıcan, ülkemizin her yerinde bulunduğu için ve ekonomik olduğu içinde vazgeçilmez börek çeşitleri arasındadır da diyebiliriz. Kalabalık komşu günlerimizde, kalabalık aile toplantılarımızda da sofranın baş köşesinde durması gereken bir börek tarifidir. Patlıcanlı börek, her çeşit hamura çok yakışır. Patlıcanlı böreği, vaktiniz varsa eğer, ister el açması olarak, ister pratik olsun diye hazır yufka ile yada hazır milföy hamuru kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Patlıcanlı börek, yaptığınızda unutmamanız gereken bir şeyde sıcak olarak yendiğinde daha lezzetli olmasıdır. Burada sizlere vereceğim tarif, annemin muhteşem çıtır çıtır olan el açması, patlıcanlı börek tarifi, arzu ederseniz siz daha pratik olması açısından hazır yufka yada milföy hamuru da kullanabilirsiniz.


Patlıcanlı Börek Malzemeleri
  • 2 su bardağı su
  • 5 yemek kaşığı çiçek yağı
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • 5 su bardağı un 
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 adet patlıcan 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 3 adet sivri biber
  • yarım su bardağı domates sos
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • yarım çay bardağı çiçek yağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı çiçek yağı 
Patlıcanlı Börek Yapılışı

Patlıcanlı börek yapımında, öncelikle iç harcını yapmaktan başlayalım ki, iç harcı ocakta pişerken patlıcanlı böreğin hamurunu rahatlıkla açalım. Öncelikle, iyice yıkadığımız patlıcanları, zebra şeklinde alacalı soyup, minik minik küp şeklinde doğrayalım, doğradığımız patlıcanları az tuzlu suya biriktirelim ki, hepsi bitene kadar kararma yapmasın. Daha sonra da kuru soğanları ve sivri biberleri de yemeklik bir şekilde minik minik doğrayın, tavanın içine aldığınız, az çiçek yağının içine, önce yemeklik minik minik doğranan kuru soğanları koyun hafif kavurduktan sonra içine ince ince kıyılan sivri biberi ilave edin 2-3 dakika daha kavurun, içine küp şeklinde doğrayıp iyice süzülmüş olan patlıcanları ilave edin, beş dakika daha kavurduktan sonra patlıcanları, tuzu, karabiberi ve domates sosunu da ilave edip en son olarak margarini koyup, tavanın ağzını kapatıp çok kısık ateşte pişmeye bırakın. 

Böreğimizin içi pişerken, bu arada hamurunu hazırlayalım. Hamuru içinde, ilk olarak derince bir kabın içine, suyu, sirkeyi, çiçek yağını ve tuzu koyup karıştırın, içerisine yavaş yavaş yoğurarak unu ilave edin, kulak memesinden az katı bir hamur elde edene kadar, yoğurmaya devem edin, işlem bittikten sonra hamurun üstünü hafif nemli bir bezle, hamura değmeyecek bir şekilde ötüp yarım saat kadar dinlenmeye bırakın. Dinlenmiş olan hamuru alıp, 3'lü guruplar halinde ve ceviz büyüklüğünde olacak şekilde ayırın, önce bir parçayı servis tabağı büyüklüğünde açıp, üzerini yağlayın daha sonra diğer 2. parçayı da aynı şekilde açıp yağladığınız hamurun üzerine kapatıp onun üzerini de yağlayın, 3. parçayı da aynı şekilde açıp üzerine kapatın, daha sonra bu üçlü grup olan hamuru kenarlarından bastırarak diğer hamurlar tamamlanana kadar dinlenmeye bırakın, diğer üçlü grup olacak hamurları da aynı şekilde yapmaya devam edin. Hamurun hepsi bittikten sonra ilk yaptığınız hamurdan başlayarak un ve oklava yardımı ile ince büyük bir hamur açın, açtığınız hamurun içini hafifçe yağlayarak ikiye katlayın, geniş olan tarafına patlıcanlı harçtan eşit bir miktarda sıralayıp, tıpkı kol böreği yapar gibi ince kısmına doğru yuvarlayın, elde ettiğiniz harçlı uzun hamuru 4-5 parmak genişliğinde eşit olacak şekilde kesip, altı hafif yağlanmış olan fırın tepsisine sıralayın, bu işlemi diğer hamurlar ve harç bitene kadar tekrarlayın. Hazırlaması biten böreklerimizi önceden ısıtmış olduğumuz 180 derecelik fırına bırakıp, üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim. Çıtırlığının kaybolmaması için, sıcak servis yapmaya özen gösterelim. Patlıcanlı böreğimiz pişti. Afiyet olsun.