Otonom sinir sistemi ilaçları, otonom sinir sistemi vücutta istek dışında çalışan organ ve dokuların fonksiyonlarını düzenlemektedir. Sistemin santral ve bölümleri bulunur. Anatomi ve fizyolojik açıdan parasempatik ve sempatik sinir sistemi olarak iki bölümde işlev görür. Bu sistemler istek dışı çalışmaktadır. Vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinden ve vücudun korunmasında, dış koşullara karşı vücudun tepkilerini idare etmekten mesul olurlar. Otonom sinir sistemi ilaçları bazı gruplar halinde sınıflandırılmıştır. Bu ilaçlar etkisine göre hastalarda kullanılmaktadır.
Otonom sinir sistemi ilaçları nelerdir?
Parasempatomimetik (Muskarinik) ilaçlar: Bu ilaçlar kimyasal yapılarına göre 2 şekilde sınıflandırılır. Bu ilaçlar asetilkolin ve diğer kolin esterleriyle, Parasempatomimetik etkiye sahip alkaloidler ile sentetik benzerlerdir. Alkaloidler arasında aseklidin ve pilokarpin sayılabilir.
Antikolinesteraz (Anticlıolines Terases) ilaçlar: Bu ilaçlar tedavi amaçlı ve haşere mücadelesinde insektisit olarak kullanılmaktadır. Bunlar geçici ve kalıcı etkide olurlar. Neotigmin, fizostigmin, mestinon, ambenonyum geçici etkide, tetraetilpirofosfat, iyodid, ekoyofat, paraokson kalıcı etkide olan Antikolinesteraz türü ilaçlardır.
Parasempatolitik (Antimuskarinik) ilaçlar: Bu ilaçlar otonom sinir sisteminde sempatik ve parasempatik sistemi etkilemektedir. Vücuttaki organ ve dokulardaki reseptörlerde sinir uçlarından salgılanan asetilkolinin etkisine karşılık, kolinerjik blokaja neden olup, güvenilir etkiyle kullanılabilecek en uygun ilaç atropin ile skopolamindir.
Sempatomimetik (Adrenerjik) ilaçlar: Sempatol, adrenalin, efetonin, efedrin gibi ilaçlar, otonom sinir sisteminde periferik vazokontüksiyon etkisi gösterir.
Sempatolitik ilaçlar
Nikotin ve gangliyonları simüle eden diğer ilaçlar