Öksürük ve balgam, genellikle kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte görülür. Bakteriler nedeniyle oluşan iltihaplanmanın etkisiyle kıvamı yoğunlaşan balgamın vücuttan atılması için öksürük vücudun verdiği doğal bir tepkidir. Öksürük balgamın atılması için oluşur. Bu nedenle öksürükle birlikte balgam atılıyorsa, öksürük kesici ilaçların ya da doğal yöntemlerin kullanılmaması gerekir. Yoğun kıvamdaki balgamın vücuttan atılması gerekir. Ancak buna sebep olan etkenin yani altta yatan hastalığın tedavisi ihmal edilmemelidir.


Genellikle zatürre, bronşit, ağrı üst solunum yolu enfeksiyonlarında öksürük ve balgam görülebilir. Balgam çıkaramayan kişilerin göğsünde hırıltı meydana gelebilir. Balgamı atamadığı sürece bu hırıltı devam eder. Akciğerlerin temizlenmesinde balgamın atılması son derece faydalı olur. Balgam soluk borusunda bulunan silia hücrelerinin titreşimleriyle akciğerlerdeki balgamla birlikte zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Öksürükte bu hücreleri harekete geçirmekte etkilidir. Balgam normal zamanlarda berrak renkte ve yoğunluğu daha az olur. Bu nedenle vücuttan daha kolay atılır. Balgamın rengine göre vücutta olan rahatsızlığın ya da sorunun belirlenmesi kolay olur.

Öksürük ve balgam aynı zamanda sigara içen kişilerde özellikle sabahları görülebilir. Bu etki sigara nedeniyle vücudu etkileyen zararlı maddelerin dışarıya atılması içindir. Genel olarak bakıldığında, öksürük ve balgam birlikte görüldüğünde vücudumuz için iyi bir tepkidir. Ancak bunlara eşlik eden ateş, gece terlemesi, hırıltı, nefes darlığı, kilo kaybı, halsizlik gibi etkiler varsa, bunun ciddi bir hastalıktan kaynaklandığı düşünülmelidir.

Öksürük ve balgam için alınacak önlemler

Vücudun rahatlatılması için öksürük ve balgam atmaya yardımcı tedaviler uygulanabilir. Özellikle her gün ıhlamur içilmesi göğsü yumuşatacak ve solunum yollarını rahatlatacaktır. Bunun yanında zencefil ve tarçınla hazırlanan bitkisel çayda tavsiye edilir. Bu tedaviler öksürüğü kesmeye yönelik değilde, balgamın daha rahat atılmasına yöneliktir. Balgam atmak için faydalanılacak bitkiler arasında ısırgan otu tohumu, anason, meyan kökü, bal ve çörek otu karışımı, bal ve antep fıstığı gibi karışımlar kullanılabilir.

Bu doğal yöntemlerin yanında öksürük ve balgam tedavisinde tere kürü uygulanması da uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Tereyi limon suyuyla taze olarak tüketebileceğiniz gibi, suyun içinde kaynatılarak çay gibi demlenerek te içilebilir. Bu kürü yeme öncesinde ya da yemeklerden iki saat sonra uygulayabilirsiniz. Sigara içen kişilerde oluşan balgam içinde oldukça faydalı olan kürü düzenli olarak uygulamalısınız.