Öksürük balgam söktürücü bitkiler:  Solunum yollarından öksürük ile atılan sümüksü salgıya balgam denir. Bu faydalı salgı boğaza yapışan toz ve mikropların dışarı atılmasını sağlamaktadır. Balgam üşütme, boğaz enfeksiyonu, akciğer rahatsızlıkların da iltihaplı ve daha bir yoğun hal almaktadır. Öksürük balgam söktürücü bitkiler sayesinde bu rahatsızlıkları daha hafif bir şekilde atlatmak mümkündür. Bu rahatsızlıklar özellikle soğuk kış aylarında daha çok görülmektedir. Bitkiler ciğerleri ve mide kaslarını zorlayan öksürüğü hafifletir. Aynı zamanda balgamla birlikte enfeksiyonun vücuttan atılmasını hızlandırır.


Öksürük balgam söktürücü bitkiler:

Ebegümeci: Göğsü yumuşatıcı ve öksürük kesici olarak kullanılmaktadır.
Okaliptüs: En etkili öksürük ve balgam söktürücü bitkilerden biridir. Okaliptüs çayı, boğazı yumuşatır ve öksürüğü hafifletir. Bunun yanında bir tencere içerisine bir miktar su ve 5-6 adet okaliptüs yaprağı ilave ederek kaynatın. Bu suyun buharını soluyarak solunum yollarının ve ciğerlerin açılmasını sağlamış olursunuz.
Ihlamur: Bu şifalı bitkinin çayı, balgamı söktürerek, öksürükten kurtulmanızı sağlayacaktır.
Anason: Bu bitkinin içeriğinde bulunan creosol ve alpapinene adlı bileşenler sayesinde tıkanıklığı açarak, öksürüğü giderir. Bunun yanında antiseptik özelliği sayesinde hastalığa sebep olan mikropların temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
Kekik: Çok eski zamanlardan beri soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılan bitkilerden biridir. Kekik çayını içtikten bir saat sonra boğazı yumuşatarak, midede rahatlama sağlar.
Meyan kökü: Enfeksiyon ve balgama karşı etkili olan meyan kökünü, çay olarak tüketebilirsiniz.
Rezene: Rezene çayı ile boğazı yumuşatır ve öksürüğü hafifletir.
Nane: Akciğer rahatsızlıkların da kullanılan etkili bir bitkidir. Nane çayı balgam, öksürük, bulantı ve kas ağrılarında etkilidir. Ayrıca buharını solumak, ciğerlerin açılmasına yardımcı olmaktadır.
Limon: Limon çayı boğaz kanallarını açarak, mukusun dağılmasını sağlamaktadır.
Zencefil: İçeriğinde bulunan bileşikler sayesinde soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılmaktadır.
Karanfil: Genellikle balgam için kullanılmaktadır. Ancak keskin tadından dolayı pek tercih edilmemektedir. Demliğin içine 5-6 tane karanfil koyarak, çayını içebilirsiniz.