Nodül büyümesi, tiroid bezinde, oluşan anormal doku büyümeleri nodül olarak adlandırılır. Nodüllerin bir kısmı el ile dokunulduğunda hissedilebilen boyuttadır. Ancak el ile saptanamayan ve çeşitli tarama yöntemleri ile ortaya çıkarılan küçük nodüller daha sık görülmektedir. Nodüllerin sık görülme oranı kadınlarda erkeklerden daha fazla olup yaş ile birlikte artış göstermektedir. Yapılan nodül biyopsisinde nodülün durumu tespit edilir ve anormal bir büyüme olmadığı sürece kanser riski de yok ise herhangi bir şey yapılmaz. Kanser riski olmayan 2.5 cm'den küçük nodüllerde herhangi bir cerrahi girişim uygulanmaz. Ama nodül boyutu 3.5 ve büyümeye devam ediyor ise o zaman cerrahi yöntem düşünülebilmektedir. Nodülü olan guatrlı bir hastada nodülün sert olması, lenf bezlerinin şişmesi, nodülün hareketsizliği ve  ilaç kullanımına rağmen nodül büyümesi kanser riskini artıran etmenler arasındadır.

Nodül büyümesi nedir?

Nodül büyümesi malignite açısından patognomonig olmayıp biyopsi tekrarı için, yeterli bir endikasyondur. Solid kistik nodüllerde biyopsi tekrarına solid komponentteki nodül büyümesi durumuna bakılarak karar verilmektedir. Yapılan fizik muayene ile nodül büyümesi doğru olarak tahmin edilemeyeceğinden dolayı, klinik olarak belirgin nodül büyümesi değişiklikleri seri kontroller ile daha net bir şekilde belirlenebilmektedir.

Yapılan araştırmalara rağmen nodül büyümesinin eşik değeri konusunda net bir fikir birliği bulunmamaktadır. Bazı doktorlar  nodül büyümesi için nodül hacmindeki %15 civarındaki artışı baz alırken bazıları ise nodül boyutundaki ortalama değişikliğe göre hareket etmektedir.

En kabul edilebilir nodül büyümesi tanımı 2-3 boyuttaki minimum, 2 mm'lik bir artışa ek olarak nodülün boyutundaki %20 oranındaki artıştır.

Nodül büyümesi yapılan pek çok bilimsel çalışmaya istinaden eşik değeri olarak %50 den fazla nodül büyümesi en uygun ve en güvenli olarak kabul edilen orandır. Buna göre, maling tümörlerde biyopsi tekrarlarına bağlı olarak, yanlışlık oranları düşmektedir.