Mitoz ve eşeysiz üreme, yeni hücrelerin oluşması mevcut hücrelerin bölünerek hücre üretmesiyle sağlanır. Çok hücreli canlılarda büyümeyi, gelişme ve yenilenmeyi sağlayan mitoz hücre bölünmesi, tek hücreli canlılarda da eşeysiz üremeyi sağlar. Hücrelerin yaşam döngüsü bellidir. Bölünmeyle oluşan bir hücrenin kendisinin bölünme geçireceği döneme kadar olan yaşamı hücre döngüsü olarak tanımlanır. Bu döngünün düzenlenmesi sitoplazmadaki kimyasal sinyallerle ve bazı kontrol noktaları tarafından sağlanır. Hücrenin bölünmesini sağlayan, onu bölünmeye zorlayan hacmindeki yüzeyindeki artıştır. Bu duruma gelen hücredeki madde alışverişiyle, çekirdek kontrolü zor olur. Hücrede bölünür ve hacmini yüzeyini arttırır. Bölünme emri hücre çekirdeğinden verilir. Hücre döngüsünün önemli bir parçası bölünmedir. Hücre döngüsü iki evreden oluşur. Uzun süren interfaz evresi ve kısa mitotik evre bu döngüyü oluşturur. Döngünün ne kadar süreceği hücre tipi ile çevre koşullarına bağlıdır. Mitoz bölünmede kalıtsal özellikler mutasyon dışında oluşan yeni canlıya aktarılmaz.


Üreme canlıların ortak özelliklerinden birisidir. Bu canlıları cansızlardan ayırmaktadır. Aynı zamanda neslin devamını sağlar. Üreme yeteneği yani canlılarda sürekliliğin sağlanması için hücre bölünmesi olmalıdır. Hücre bölünmesinde hız canlıların her birinde farklıdır. Canlıların dokuları içinde de farklılık gösterir. Sonuçta her hücre bir başka hücreden meydana gelmektedir. Canlılığın devamının sağlanması için hücre bölünmesi şarttır.

Eşeysiz üremeyi mitoz bölünme sağlar

Mitoz ve eşeysiz üreme birbirine bağlantılıdır. Eşeysiz üreme bir canlının ya da bir hücrenin döllenme olmadan kendine benzeyen bireyler oluşturmasıyla gerçekleşir. Bu üreme türünde tek ata bulunmaktadır. Mitoza dayalı olan eşeysiz üremede yeni oluşan bireyler tam olarak ata canlıya benzer. Kendi aralarında da birbirine benzerler. Bu canlılarda üreme hızı da yüksektir. Ata canlı kısa sürede fazla sayıda birey oluşturarak yayılır. Kalıtsal çeşitlilik eşeysiz üremede ancak mutasyonla sağlanabilir. Mitoz bölünmeyle yeni iki tane hücre oluşur. Bunun sonucunda kromozom sayısında değişme olmaz. Çeşitlilikte sağlanmaz. Yani yeni hücrelerde birbirleriyle aynı olur. Eşeysiz üremede temel mitoz bölünmedir.