Migren neden olur, migren  baş ağrısı oluştuğunda beyinde olan sinir hücrelerinde ve kan damarlarında meydana gelen değişiklikler sebebiyle, sinir hücrelerinden salınan maddelerin kan damarlarını genişletmesi ve damarlardan dışarıya çıkan bir takım maddeler sonucunda oluşur. Bu durum kişide şiddetli ve tekrarlayan baş ağrılarına neden olur. Bunlar doğrudan baş ağrısıyla meydana çıkmış olan birincil baş ağrılarıdır. İkincil olanlar ise belli bir hastalığa bağlı olarak yaşanan baş ağrılarıdır. Bu tarz ağrılar kişilerde %10 oranında görülür. Genellikle beyin tümörleri, sinir sistemi rahatsızları, beyin damarlarındaki hastalıklar, menenjit, sinüzit gibi hastalıklar sırasında meydana gelir. Hastalığın çocukluk dönemlerinde görülme olasılığı %3-5 iken, ergenlikten sonraki dönemde bu oran %10 civarındadır. Çocukluk dönemlerinde nedensiz kusmaları olan, uyuma güçlüğü çeken, uykuları düzensiz olan, araba tutması bulunan, alerji sorunları yaşayan çocuklarda, ileri dönemlerde migren meydana gelme olasılığı daha fazladır. Bunun yanı sıra hastalığı tetikleyen etkenler de bulunmaktadır.  

Migrenin oluşumunu tetikleyen nedenler nedir?

Yiyecekler: Tütsülenmiş ya da salamura et ve balık, eski peynir, karaciğer, soğan, yoğurt, incir, sucuk, sosis, salam gibi nitrat eklenmiş gıdalar, çikolata, çerez gibi yiyecekler hastalığı tetikleyebilir.  

İçecekler: Çay, kahve, diyet soda, kafeinli yiyecekler, özellikle bira, şarap, viski gibi alkollü içeceklerde tetikleyici içecekler arasında yer alır.

Katkı maddeleri: Monosodyum glutamat, sodyum nitrit, aspartam, tiramin, fenolik flavonoidler gibi katkı maddeleri içeren besinler tetikleyiciler arasında bulunur.

Duyusal ve duygusal uyarıcılar: Endişe, depresyon, aşırı sevinç ya da üzüntü, titreyen fluoresan ışıklar, parlak gün ışığı, stres, aşırı heyecan, kokular hastalığı tetikleyen nedenler arasındadır.

Yaşam tarzı değişiklikleri: Az ya da çok uyku, zaman farkı, kafeinsiz kalma, aşırı egzersiz, zihinsel ya da fiziksel yorgunluk, ağırlık kaldırma, öne eğilme, cinsel yönden uyarılma, alerji ev sigara hastalığın oluşumuna neden olur.