Kas ve sinir sistemi hastalıkları, toplumda yaygın olarak etkili olan rahatsızlıklardır. Sinir sistemi içsel ve dışsal çevrenin algılanmasında etkilidir. Bilgiyi sağlayan, işleyen ve vücuttaki hücre ağları sayesinde bunları farklı alanlara ileten, organ ve kas yapısındaki düzeni sağlayan sistemdir. Bu yüzden kas ve sinir hastalıkları birbiriyle bağlantılı rahatsızlıklardır. Kas hastalıkları kas ve sinir sistemi üzerinde fonksiyon bozukluklarına, kaslarda güçsüzlük ve erimeye neden olan, çok sayıda türü bulunan, çoğu genetik olan rahatsızlıklardır.

Kas ve sinir sistemi hastalıkları nasıl oluşur, hangi belirtileri verir?

Vücudun gelişimi ve çalışması genlerin kontrolü altındadır. Hücrelerdeki kromozomlarda bulunan genler, kromozomlarla beraber çoğalır, hücre bölündükçe genlerde yeni hücrelere geçiş yapar. Çocukların genlerinin birisi anneden, diğeri babadan gelir. Baba ya da annenin genlerinde bozukluk olursa, bu çocuğa da aynen geçer. Bu durum vücut işlevlerinde bozukluğa neden olur. Kas ve sinir sistemi hastalıkları da genellikle genetik kaynaklı olduğundan, bu en önemli etkendir. Hastalıklar genellikle erken yaşlarda etkili olur. İleri yaşlarda da görülenleri bulunmaktadır. Özellikle kaslarda meydana gelen güçsüzlük gibi etkilerle kişilerde hareket yavaşlaması, oturup kalkarken zorlanma, merdiven çıkarken zorlanma gibi güç gerektirecek hareketlerde kendini göstermeye başlar. Hastaların bu durumları yaşaması halinde, en yakın sağlık kuruluşunda nöroloji bölümüne gitmeleri önerilir. Özellikle ailede bu hastalıkların olması halinde, akraba evliliğinin olması durumunda daha hassas davranılmalıdır.

Kas ve sinir sistemi hastalıkları tanısı

Bu tür hastalıkların tanısında önemli bir yeri olan EMG elektromyogram testi, kaslara yerleştirilen elektrotlarla kas ve sinirlerin durumu tespit edilmeye çalışılır. Bunun dışında yapılacak kan testleri de yararlı sonuçlar verir. Tetkikler sayesinde spinal musküler atrofiler ile diğer kas sinir sistemi hastalıklarından ayırt edilir. Kan tetkikleri sırasında genlerdeki kusur belirlenerek, hastanın taşıdığı hastalıklar tespit edilebilir. Bunların dışında biyopsi yapılarak ta tanı konulabilir. Kas ve sinir sistemi hastalıkların bilinen elliden fazla türü bulunmaktadır. Bu nedenle teşhisin doğru yapılması önemlidir.

Kas ve sinir sistemi hastalıkları nasıl ilerleme gösterir?

Türüne göre hastalıklar hızlı ya da yavaş bir ilerleme gösterebilir. Zaman içinde hareketlerde zorlanma, yavaşlama ve en sonunda hastanın tekerlekli sandalyeye mahkum olması gibi bir süreç işleyebilir. Ağırlaşan hastalarda istenmeyen bazı yan etkiler meydana gelebilir. Özellikle yutma güçlüğü, eklemlerde kısalma, bası yaraları, solunum sorunları bunlar arasındadır. Bu yüzden hasta ve yakınlarının nörologlardan, fizyoterapistlerden destek almaları tavsiye edilir.