Kanlı Balgam, basit bir soğuk algınlığı ya da solunum yollarında yaşanan ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Balgamın içine taze kanın karışmasıyla parlak kırmızı, eski bir kanın karışmasıyla da koyu kırmızı bir renk oluşur. Aşırı sıcak tüketilen besinler, boğazdaki tahribatı artırır. Boğazında balgam sorunu yaşayan kişilerin yiyecekleri tüketmeden önce ısı kontrolü yapmaları gerekir. Ayrıca boğazda balgam olduğu dönemlerde fazla baharatlı ve acılı besinler tüketilmemelidir. Çok sıcak veya çok soğuk besin ve içeceklerden belli bir dönem uzak durulması gerekir. Kanlı balgam boğazda oluşan başka hastalıklara da sebebiyet verebilir. Bu hastalıklar, öksürük, bronşit, boğmaca, verem örnek gösterilebilir. Kanlı balgam değişik nedenlere oluşabileceği gibi kişinin daha önceden devam eden ve altta yatan bir hastalığın da sebebi olabilir. Kanlı balgama neden olan rahatsızlık daha çok bronş genişlemesinde görülür. O nedenle uzman doktor tarafından detaylı  bir inceleme yapılması gerekebilir. Bunun için kanlı balgam görülen kişiye ilk olarak klinik muayene ve bronkoskopi yapılmalıdır. Belli aralıklarla rutin olarak takip edilmelidir. 

Kanlı Balgamın Başlıca Nedenleri

Verem: Hastalığın geçmiş öyküsü, bulaşma öyküsü ve hastanın genel sağlık durumu incelenmelidir. Klinik muayenede yüksek ateş ve öksürük tespit edilirse tomografi ve radyografi çekilmesi gerekir. Birincil veremde, lenf bezi vereminde ve vereme bağlı gelişen bronş daralmalarında, iltihaplanmalarında kanlı balgam görülme olasılığı yüksektir. Bu tür durumlarda kanlı balgam özellikle sabahları çok sık görülür. Yoğun balgama geçmeyen öksürük de eşlik edebilir. Bronkoskopi sonucu ur tespit edilirse parça alınarak biyopsi yapılması gerekebilir. Akciğerdeki tümörler diğer bölgelere yayılarak kanlı balgama neden olabilir.

Bronşit İltihabı: Çekilen röntgen filminde her hangi bir hastalık belirtisi görüntülenmezse kanlı balgam bronşların iltihaplanması sonucunda ortaya çıkmış olabilir. Astım ve bronşlarda oluşan mantar hastalığı iltihaba yol açabilen sebepler arasında sıralanabilir. Bu tür rahatsızlıklarda görülen kanlı balgamın rengi siyaha yakın olur. Bu durumda hasta detaylı incelemeye alınmalıdır. Kalp atışları belirli rutinlerde dinlenmeli ve tamamlayıcı muayenelerin yapılması gerekir. 

Enfeksiyona Bağlı Akciğer Hastalıkları: Balgam genellikle kusma ile birlikte gözlenir. Vücuttaki akciğer apsesi ve bakteri nedeniyle vücutta oluşan akciğer hastalıkları da kanlı balgama neden olabilir. Röntgen filmi çekilerek hastalıkların varlığı tespit edilebilir. Ayrıca bir darbe sonucu kaburgalarda yaşanan kırıklar ve akciğerin yaralanması da kanlı balgama neden olabilir.