Hamilelikte balgam söktürücü, balgam atmak solunum yollarında bulunan enfeksiyonlar için faydalı ve zararsız olabilir ama hamilelikte durum biraz farklıdır. Anne adayının balgam çıkartmak için şiddetli öksürmesi bebek için risk oluşturur. Anne adayı öksürüğün şiddeti ile nefessiz kalabilir veya öksürme esnasında karında şiddetli sarsıntıya neden olabilir. Bu durum da bebeğin kordona dolanmasına sebep olabilir. Şurup formatında olan balgam söktürücü ilaçlar genelde hamilelere önerilmez. Onun yerine bitkisel çaylar tavsiye edilir. Bitkilerden hazırlanan bu çaylar ciğerlerin temizlenmesinde aktif rol oynamaktadır. Ayrıca boğazı yumuşatarak zorlanmadan balgamın atılmasını sağlar. Bazı bitkilerin balgam söktürücü özelliğinden ötürü vücutta oluşan hastalığın daha çabuk iyileşmesini sağlayabilir. Bu çaylar: 

Nane Çayı: Akciğer ve öksürüğün tedavisinde en etkili bitkilerden bir tanesi de nanedir. Nanenin balgam söktürücü etkisinin yanı sıra kas ağrılarına ve bulantılarına da iyi gelen özellikleri vardır. Naneyi bir cezve içerisinde suyla birlikte kaynatmak daha sonra süzerek içmek yeterlidir. Tercihe göre çaya limon da ilave edilebilir. Naneyi bu şekilde çay olarak tüketmek boğazları yumuşatacak ve öksürüğün geçmesini sağlayacaktır. Ayrıca naneyi bir miktar suda kaynatarak suyun buharını solumak ciğerleri açmak için etkili bir yöntemdir. 

Kekik Çayı: Kekiğin balgam söktürücü özelliği sayesinde öksürük ile boğazda oluşan kasılmalar hafifletir. 

Rezene Çayı: Rezene çayı boğazı yumuşatarak balgamın rahatça atılmasına ve bronşit nedeni ile ortaya çıkan öksürüğe birebirdir. 1 su bardağı kaynamış  suya 1-2 çay kaşığı kurutulmuş rezene atılarak  5-10 dakika demlemek yeterli olacaktır. Demleme süresini ne kadar uzun tutulursa çay da o kadar kuvvetli olur. 

Anason Çayı: Anason çayı için havanda hafifçe dövülmüş 1-2 çay kaşığı anason 1 bardak kaynar suyla karıştırılır ve demlenmesi için yaklaşık 8-10 dakika bekletildikten sonra süzülür. Anason çayının sadece buharını solumak bile ciğerlerin yumuşamasını sağlar ve balgamın çok zorlanmadan hafif bir öksürük ile dışarı atılmasına yardımcı olur. 

Melek Otu Kökü Çayı: Melek otunun en az 9 türü vardır. Her bölgede yetişen melek otunun farklı özelliklere sahip olması farklı hastalıkların tedavisinde de kullanımını artırır. Burun tıkanıklığı ve üst solunum yolu hastalıkları için oldukça etkili bir bitkidir. Melek otu çayı akciğerleri ısıtarak uyarır. Bu sayede balgam vücuttan atılır. 

Okaliptüs Çayı: Okaliptüs tüm bitkiler arasında balgam söktürücü etkisi en çok bilinen bir bitkidir. Bu çay boğazların yumuşamasını sağlayarak boğazda oluşan balgamın atılmasına yardımcı olur. Okaliptüs çayı 2 bardak su kaynatılır ve kaynayan suyun içine 5 adet okaliptüs yaprağı atılarak yaklaşık 5 dakika bekletilerek demlenir.

Meyan Kökü Çayı: Meyan kökü enfeksiyon ve balgama karşı etkisinin yanı sıra astım, bronşit ve solunum yolları ile gelişen hastalıkların bitkisel tedavisinde oldukça etkilidir. Meyan kökü çayı için 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı meyan kökü karıştırılır ve 20 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra süzülerek tüketilir. 

Ayrıca balgam söktürücü olarak hamilelere ılık ballı süt, oda sıcaklığında sıkılmış elma suyu da  tavsiye edilebilir. Balgama bağlı oluşan öksürüğün şiddetini azaltmak için pekmez ve zencefil ile karıştırılmış bal da tüketilebilir.