Genital siğil, genital human papillon (HPV) virüsüne bağlı enfeksiyonla ortaya çıkan, cinsel yollarla bulaşan ciddi bir rahatsızlıktır. HPV virüsünün yüzden fazla türünün yarısı bu siğillerin oluşmasına sebep olmaktadır. Araştırmalara göre, 15-49 yaş arası kişilerin %1-2'sinde bu rahatsızlık bulunmaktadır. Hastalığı kapan kişilerde aylar hatta yıllar süren kuluçka dönemi yaşanabilir. Korunmasız cinsel ilişkiler sebebiyle, son yıllarda özellikle gençler arasında yaygınlaşmıştır. Tıpta kondilom olarak adlandırılan rahatsızlığın bulaşıcılık özelliği yüksektir. Virüsü kapan kişide rahatsızlık görünmese bile, taşıyıcı olarak başkalarına bulaştırabiliyor.
Genital siğilin belirtileri nelerdir?
- Sıcak ve nemli alanlar olan makat çevresi ve genital bölgelerde görülen, kırmızı, deri renginde ve kahverengi kabarıklar hastalığı düşündürmelidir.
- Bölge aşırı nemli ise, kabarıklıklar beyazımsı renkte olabilmektedir.
- Nadiren de olsa, kabarıklıklarda kaşıntı ve yanma görülmesi.
- Büyüyerek karnabahar görünümünü alan kabarıklıklar siğilin en belirgin özelliği olacaktır.
- Özellikle bayanlarda yaşanan ağrılı cinsel ilişkilerde siğillerin araştırılması gerekir.
- Erkeklerde cinsel bölgenin deri kalınlığı daha fazla olduğu için, anlamsız kaşıntılar ve idrar zorluğu çekilmesinde siğiller bakımından araştırma yapılmalıdır.
Genital siğilin bulaşma sebepleri nelerdir?
- Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen, tam bir cinsel birleşme olmasına gerek yoktur. Temas halinde bile bulaşıcılığı aktif olacaktır.
- Genital bölge ve makat civarında egzema veya akıntı problemleri bulunuyorsa, siğil daha kolay bulaşacaktır.
Genital siğilin tanısı ve tedavisi nasıldır?
Siğilin tanısı, doktorun yapacağı fiziksel muayene ile rahatlıkla konacaktır. Oluşumların üzerine sürülecek olan bazı solüsyonlar, ciltte renk değişiklikleri yapacağından siğillerin teşhisinde yardımcı olacaktır. Hastalığın teşhisine yardımcı olacak kan testi bulunmamaktadır. Siğillerin yerine, sayısına, büyüklüğüne göre belirlenecek tedavi uzun bir zamana yayılabilmektedir. Siğillerin kremlerle, kriyoterapi yoluyla soğuk tedavi uygulanmasıyla, sıvı azot ile dondurmak, elektro koter ve lazer yardımı ile yok edilmesi yöntemleriyle temizlenmesi gerekir. Bu işlemler bulaşıcı özelliğini ortadan kaldırmak için yapılmalıdır. Cerrahi girişimlerle de siğillerin temizlenmesi mümkündür. Bu tedavide bistüri ile siğillerin temizlenmesi ve alt bölgenin temizliğinin birlikte yapılması gerekir. Bölge lezyonlardan temizlendikten sonra, tekrarını engellemek için önlemler alınmalıdır. Uygulanacak tedaviler evli kişilere birlikte uygulanmalıdır. Hastalığı yaşamış olan kişilerini tedavilerinden sonra, bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için çabalamalıdır. Sürekli olarak takip edilerek, yeni oluşumlara engel olunmalıdır
Genital siğilden korunma yolları nelerdir?
- 11-12 yaşlarında kız çocuklarına HPV aşısı 3 doz olarak uygulanmalıdır.
- 13-26 yaşlarındaki bayanlar aşı olmadıysa HPV aşısı mutlaka yapılmalıdır.
- Genital siğil hastası olan kişilere de aşı yapılmalıdır. Virüsün diğer türlerine karşı korunma sağlanmalıdır.
Genital siğiller neden tedavi edilmelidir?
- Bulaşıcı özelliklerinin ortadan kaldırılması için mutlaka tedavi edilmelidir.
- Bazı türlerinin ileri dönemlerde rahim ağzı kanserlerine sebep olabileceği için tedavide gecikilmemelidir.
- Bayanların hamilelik dönemi öncesinde tedavi olması, hastalığı bebeğe geçirmemesi açısından önem taşımaktadır. Ayrıca büyüyen oluşumlar doğum kanalını tıkayabileceği için, doğumu yapmak zor olacaktır. Bu durumlarda sezaryen kaçınılmaz bir tercih olacaktır.