Fosforlu gübreler, bitkilerin büyümesinde oldukça gerekli olan gübrelerden biridir. Bitkinin çoğalma ve büyümesi de oldukça etkili olan bu gübre çeşidi, bitkilerin köklerinin, çiçek tozunun, çiçeklerinin, meyvelerinin ve tohumlarının teşekkür edebilmeleri için çok önemlidir. Bitkilerin olgunlaşma zamanlarını hızlandıran fosforlu gübreler, aynı zamanda köklerin gelişmesini de hızlandırır. Genellikle kurak yöreler için çok daha önemlidir. Bitkinin kökünün gelişerek kuvvetli olmasını ve kökün toprakta bulunan su ve besin maddelerinden daha çok faydalanmasını sağlar. Bitkilerin erken olgunlaşması, yaz mevsiminde havanın sıcak ve kurak olmadan önce gelişimlerini tamamlamasını sağlayan fosforlu gübrelerin verildiği bitkiler geç olgunlaşan bitkilere göre çok daha fazla verim verirler. Tarım alanında daha iyi verim alınabilmesi için fosfor problemini ortadan kaldırılarak bitkinin ihtiyaç duyduğu fosfor miktarı karşılanmalıdır.


Fosfor içerikli gübreler:

TSP (Triple süper fosfat), bileşiminde % 43-46 oranında fosfor bulunan bu gübre çeşidi danecik halindedir ve gri renkte olur. Bünyesinde etkili madde yüzdesine göre % 12-16 miktarında kalsiyum yer alır ve bu nedenden dolayı da asitli topraklarda daha çok etkilidir.

NSP (Normal süper fosfat), açık gri yada boz renginde olan bu gübre çeşidi, danecik ve granüle şeklindedir. Aşırı rutubetli yerlerde depolandığı takdirde topaklanan bu gübre hafif asit karakterdedir ve bileşiminde %18-20 oranında fosfor bulunur. Bünyesinde % 18-24 miktarında kalsiyum % 10-12 miktarında kükürt yer alan bu gübre tuzlu toprakların ıslahı için daha uygundur.

Fosforlu gübrelerin bitkiye faydaları, 

Kök teşekkülü ve büyümesini sağlayan fosforlu gübreler, bitkinin olgunlaşma süresini hızlandırarak alınacak mahsulün daha kaliteli olmasını sağlar. Danelerin daha dolgun olmasını sağlayarak dane dökümünün önünü geçer ve verimi çoğalttığı gibi bitkiyi yaz kuraklığına ve hastalıklara karşı daha dayanıklı duruma getirir.

Fosforlu gübre eksikliğinde ortaya çıkan sorunlar, 

Bünyesinde fosfor gübreleri bulunmayan topraklarda gelişmiş olan bitkilerin büyümesi yavaşlar, yeni sürgünlerin miktarı azalır ve bitki dikine büyür. Yeşil olması gereken yaprakların rengi kırmızımsı bir renge dönüşerek vaktinden önce dökülür. Fosfor eksikliği olan bitkilerde çiçeklenme miktarı az olacağı gibi tomurcuklanma ve çiçek açma zamanı da gecikir. Bitkiler bodur kalır, dalları tam olarak gelişme göstermez. Sapları zayıf olur ve bu nedenlerden dolayı verim düşer.

Fosforlu gübrelerin verilme zamanı, 

Ülkemizdeki toprakların bazılarının asit karakterli bazılarının ise kireçli olması nedeniyle bu topraklara uygulanacak olan fosforlu gübreler zaman içerisinde bitkilerin yararlanamayacağı şekilde toprakta kalırlar. Bu sebeple fosforlu gübrenin bitki büyüdükten sonra toprak derinliğine gömülmesi gerekir. Fosforlu gübreler ekim yapılmadan hemen önce ya da bitkinin gelişme evrelerinde verildiği takdirde bu gübrelerden istenilen etkinin alınmasının mümkün değildir. Susuz topraklarda fosfor, azot ile beraber en geç ocak-şubat aylarında kış sürümü ile pulluk altında verilmeli, sulu topraklarda ise azot, fosfor ve potasyumun tamamı azotun ise yarısı kış sürümünde pulluk altında verilmesi gerekir. Fosforlu gübrelerin büyük bir bölümünün ilk 10 günde bitki kökleri tarafından alınması nedeniyle ve gelişmesinin ileri dönemlerinde köklerin fosfordan yararlanabilmesi için gübrenin ekimden hemen önce veya ekim ile beraber toprağa verilmesi gerekir.