Fosfor yüksekliği, fosfor yükseldiği zaman böbrek fonksiyonlarında bir problemin yaşandığı söylenebilir. Bulunduğu yerde kireçlenmeye sebep olabilecek ve organlara hasar verebilir. Fosforun böbreğe verdiği hasardan ziyade fosfor yüksekliğine sebep olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Fosfor yaklaşık olarak bütün vücudun %1-2 kısmını oluşturur ve temel minerallerden sayılmaktadır. Kalsiyumdan sonra vücutta en fazla bulunan ikinci mineral olarak kabul edilir.

Fosfor neden yükselir

  • Bazı minerallerin dengesizliklerinden dolayı fosfor yüksekliğine sebep olabilir. D vitamini fazlalığı, magnezyum eksikliği, kalsiyum yetersizliği gibi etkenler aynı şekilde fosfor yükselmesine neden olur.
  • Diyabetik ketoasidoz durumunda yüksek keton seviyesi yükselir ve kan asidik hal alır. Vücut içerisinde insülin kalmadığından, vücutta bulunan yağ asidi yakmasıyla ortaya çıkar. Çoğu zaman hayatî tehlike oluşturabilir.
  • Fosfor yüksekliğinin diğer nedenleri olarak, vücuda aşırı miktarda fosfor girişi yükselmesini etkileyebilir. Kemoterapi ilaçlarının kullanımı, lavman yaptırmak, beslenme yoluyla aşırı derecede fosfor alınması gibi etkenler fosforun yükselmesini sağlar.
  • Bazı hastalıklarda fosforun yükselmesine sebebiyet verebilir. Örneğin Karaciğer rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği, kas dokularının aynı şekilde yapılması, şiddetli iltihaplı hastalıklar, paratiroid bezlerinin normalden az çalışması gibi hastalıklar fosfor yükselmesi yine etki yapmaktadır.
Fosfor yüksekliği tedavisi
Her hastalıkta olduğu gibi fosfor yüksekliğinin rahatsızlığında da tedavi mümkündür. O yüzden bazı durumlarda çok dikkatli olmak gerekir ve aşağıda yazacağımız hususlara dikkat ederek fosfor yüksekliğini engelleyebilirsiniz. Önemli hususlar şunlardır:
  • Kalsiyum, karbonat tabletleri ya da alüminyum hidroksit gibi içerikli ilaçlar kullanmakta fayda vardır.
  • Çerez, süt, fasulye ve  karaciğer gibi yüksek fosfor içerikli besinlerin tüketiminden kaçınmak gerekir.
  • idrar söktürücü ilaçların kullanılması fayda sağlar.
  • Bu durumdan ortaya çıkan nedenleri teşhis ederek tedbir alınabilir.