Fosfor Triklorür; renksiz sıvı, duman şeklindedir. Formülü; PCL3'dür. Su ve etanol çözünür ile ayrıştırılabilir. Sağlık açısından tehlikeleri; toksik rahatsız edici ve aşındırıcı özelliktedir fosfor triklorür gaz. Su ile şiddetli reaksiyon patlamaya neden olabilmektedir. Fosfor triklorür gaz solunum yolları ile alındığında iltihap, boğaz ağrısı ve göz doku hasarı, akciğerlerde hasar olabilmektedir. Aynı zamanda deri yanıkları ile temas edildiğinde aşındırıcı özelliktedir.

Fosfor Triklorür havada hidroklorik asit buharı üretmektedir. Ciltte, mukoza ve tahrişe neden olmaktadır. Buharlar kısa vadeli solunması halinde üst solunum yollarında tahrişe, bronşit, larenjite sebep olabilir. Deri ve göz teması durumunda tahriş ve yanıklara sebep olmaktadır. Gözde ciddi yanıklara hatta körlüğe sebep olmaktadır.

Fosfor Triklorür kimyasal özellikleri;

Nemli havaya maruz kalan, daha kompleks asit H3PCI6, beyaz duman ve bozulma oluşturmaktadır. Fosfor asit ve hidrojen klorid, PCI3 2 H2O=HPO2 3-HCI için kimyasal formül içine hidrolize olmaktadır. Mutlaka kapalı depolama olmalıdır. Serin ve kuru bir yerde çok iyi havalandırılmış depolarda saklanmalıdır. Ateş ve sıcaktan uzak tutulmalıdır. Oksidanlar, alkaliler, asitler, gıda kimyasalları ile ayrı olarak depolanmalıdır.

Çevresel tehlikeleri; su kirliliğine sebep olabilir, çevresel kirliliğe neden olabilir.

Fosfor Triklorür, yangın söndürme işleminde çok fazla kullanılmaktadır. Fakat özel giysiler giymek gerekir. Kuru kimyasal, karbondioksit ve kuru kum ile kullanılabilir. Su ile kullanılmamalıdır.

Güvenlik önlemleri; hava ile teması olmayacak ambalajlarda, ışıktan korumalı, nemli olmayan kuru bir yerde saklanmalıdır. İnsan sağlığı için bedensel koruma sağlanmalı, doğrudan temastan kaçınmalı. Cilt ile temasta mutlaka bol su ile yıkanmalıdır. Göz teması sırasında anında 15 dakika boyunca sürekli yıkanmalıdır. Özellikle serum fizyolojik ile sürekli yıkanmalıdır. Deri ile temasında mutlaka giysilerin çıkartılması ve bol su ile yıkanması gerekir.