Fosfor Tozu, insan vücudu içerisinde kalsiyumdan sonra en fazla bulunan kimyasal elementtir. Bütün organizmalar için fosfor tozu bileşimleri DNA yapıları için büyük önem niteliği taşımaktadır. İnsan vücudu fosfora diş ve kemik oluşumu, hücre onarımı ve büyümesi, enerji üretilmesi, kalp kasının kasılması, sinir ve kas hareketleri, böbrek işlevlerinin yerine getirilmesi bakımından ihtiyaç duyar. Ayrıca, fosfor tozu vitaminlerin kullanımı ile besinlerin enerjiye dönüştürülmesi için vücuda fayda sağlar. Doğada fosfor tozu üç farklı formda bulunmaktadır. Bunlar, kırmızı, beyaz ve siyah türdedir. Vücuda alınan fosfor özellikle süt ürünlerinin tüketilmesiyle oluşur. İnorganik fosfat tozu idrar yoluyla atılır. Bu madde hücre yapısı duvarının devamlılığını sağlamaktadır. Proteinlerin yapısına girip faaliyetlerini kontrol eder. Enzimlerin yapısına katılarak onları faal duruma getirir. Fosfor tozu, gün ışığına maruz kaldığında enerji seviyesini yükseltir. Fakat fosfor her zaman eski enerji seviyesinde bulunma isteğindedir. Bu istek doğrultusunda karanlık ortamda eski seviyesine dönme aşamasında elektronların bu enerjiyi savurması ışınları meydana getirir. Fosfor tozu fosfat halinde gübrelerde kullanılmaktadır. Radyoaktif alanda kullanılan türü de egzama ve doku bozukluklarının ışında tedavisinde kullanılır. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte süreğen lösemi tedavilerinden de fosfor tozundan faydalanılır.


Kırmızı fosfor tozu: Güneşten gelen ısı ve ışığın etkisiyle beyaz fosfor tozundan oluşur. Olağan şartlar altında kararlılık düzeyindedir. Beyaz fosfor tozunun aksine kolaylıkla tutuşmaz, ışıldamaz ve  zehir içeriği yoktur. Erime sıcaklığı yüksektir. Kırmızı fosfor tozu kibrit yapımında kullanılmaktadır.

Beyaz fosfor tozu: Tabiatta yaygın bir şekilde bulunan fosfor allotropudur. Kristal yapılı bir tozdur. 25-40 derecede erir. Önemli özelliği karanlıkta ışıldaması ve zehirli olmasıdır. Hava ile temas ettiğinde beyaz duman çıkarıp tutuşarak yanar. Bu sebeple su dolu şişe içerisinde muhafaza edilir. Sanayide fosfor hazırlama esnasında elde edilmektedir. Yarı kararlı olan bu madde ışık ve ısı etkisi alanında kırmızı renge dönüşmektedir. Beyaz fosfor tozu, fare ve haşere zehirleri olarak kullanılmasının yanı sıra yangın ve sis bombaları içerisinde kullanılır.

Siyah fosfor tozu: Beyaz fosforun havasız bir ortamda basınç altında ısıtılmasıyla elde edilmektedir. Siyah fosfor tozu yarı iletken maddelerin yapımı için kullanılmaktadır.